Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Förinkubation inom Handelshögskolans entreprenörsutbildning

Studenter på Handelshögskolans entreprenörsutbildning utbildas för att kombinera och utveckla fördjupad kunskap på ett systematiskt sätt för att utveckla idéer och projekt. Utbildningen samarbetar med GU Ventures och genom detta samarbete tillhandahåller vi verklighetsbaserade kommersiella projekt för studenterna och de får även testa sina egna entreprenöriella idéer. Vi kallar det för förinkubation.

Studenterna arbetar i entreprenörsteam och i nära kontakt med GU Ventures och idégivare. GU Ventures roll i utbildningen är att stödja och coacha i en förinkubatorprocess. Syftet med förinkubatorprocessen är att verifiera marknad- och kundbehov av idéerna.

En kurs där förinkubation drivs är i kursen Assessing Entrepreneurial Ideas (Idéutvärdering för entreprenörer). I denna kurs utvärderar studenterna kommersiella idéer genom att utföra:

  • Patentanalys och intressentanalys
  • Marknadsanalys och tekniska möjligheter
  • Finansiell analys
  • Analys av konkurrenter och marknad


Studenterna läser också kursen Methods for Practical Entrepreneurship (Metoder för praktiskt entreprenörskap). Här arbetar studenterna praktiskt med en kommersiell idé för att skapa och verifiera skalbar affärsmodell. Studenterna fokuserar på att:

  • Utveckla och verifiera affärsmodellen
  • Generera och testa nya idéer om produkter och tjänster i en interaktiv process
  • Samla in och analysera data om intressenter, exempelvis kunder
  • Presentera affärsmodellen och möjliga affärsvägar framåt


GU Ventures är en viktig partner till Handelshögskolans entreprenörsutbildning. GU Ventures tillhandhåller en förinkubatorprocess med coachning och stöd till studenterna under de båda kurserna. Efter utbildningen finns det möjlighet för studenterna att vidareutveckla projekten i GU Ventures ordinarie inkubator. GU Ventures kan också investera i projekt och bolag.

Nedan presenteras exempel på projekt inom kurserna och även exempel på projekt som gått vidare till att bli befintliga bolag med hjälp av GU Ventures.

Exempel på verklighetsbaserad kommersiella projekt

Här presenteras några projektidéer som har utvärderats inom kurserna.
 

En APP som tillhandahåller erbjudanden IRL till användare som är intresserade av bra erbjudanden
Digital lösning för att tillgängliggöra ledig konferenskapacitet
Ny typ av digital lösning för företag intresserade av finansiell information
Lösning för att göra trådlösa nätverk avsevärt effektivare hastighetsmässigt
Ny typ av båtskrov som sparar drivmedel och kräver mindre motoreffekt
Lösning för the Internet of Things där man kan få hjälp att veta när vätska kokar IRL
Hur man tar fram en ny typ av ytterst potent gödningsmedel genom en patenterad kvarnteknologi
Digital plattform för hantering av DRM vad gäller kunskapsintensiv information
Språkinlärningshjälpmedel genom APP
Digitalt kunskapsverktyg för definiering av alla arter i världen
Möjlighet att genom en patenterad kvarn ta hand om gruvspill med syfte att extrahera ädelmetall
Möjlighet att förbättra jord i syfte att skapa mer potent odlingsjord
Fluorescerande bild- och analysteknik som möjliggör multipla analyser för biokemiska ändamål
Ny typ av hjälpmedel för tandläkare vid operation av tandimplantat
En lösning för att minska drivmedelsförbrukningen i lastbilar genom dynamisk modifiering av lastbilen

Exempel på bolag som gått vidare efter utbildningen, många i samarbete med GU Ventures

Alfrek
Idén bygger på att främja tillgång till forskning genom att sammanfatta och popularisera forskningsartiklar, rapporter etc., samt göra den tillgänglig på en plattform. Besök hemsida.

ArtMinds
En virtuell plattform, där nya uppkommande begåvande konstnärer från Östeuropa har möjlighet att nå en bred publik på den skandinaviska marknaden. Besök hemsida.

Capturest
En form av social community i form av en IT plattform där människor kan dela med sig av sitt liv i en typ av dagboksform. Besök hemsida

CoBrand Concept AB
En tjänsteinnovationslösning där mäklare och byggherrar erbjuds lojalitetsskapande gåvor som de i sin tur kan erbjuda sina respektive kunder.

Fast Forward Hull
Ny typ av båtskrov som sparar drivmedel och kräver mindre motoreffekt. Besök hemsida.

GeoSpect
Kartbaserat verktyg som hjälper säljare att effektivisera säljprocessen.

Horse Hoof Solutions
Verksamheten bygger på att genom en framtagen sensorteknologi analysera och identifiera exakt vart sprickor och andra problem finns i hästars hovar.

InventiveBoard AB
Ett verktyg för att systematisera ert innovationsarbete, samt att stödja detta arbete med hjälp av erfarenhet och kompetens. Besök hemsida

Kocken & Jag
Utevcklade ett erbjudande till privatpersoner där man sålde och levererade matkassar. Bolaget har utvecklats väl och är numera sålt.

MemberSheep
IT-lösning där man samlar olika medlemskap vilka genererar ekonomiska fördelar för kunden. Besök hemsida.

MyMo AB
En kommunikation- och lagringsplattform för kombinerad informations- och datalagring. Denna molnplattform i kombination med mobila lösningar och öppna gränssnitt gör att vi kan utveckla och erbjuda en mängd olika lösningar.

MyStartLane
Idén handlar om att bygga en plattform för att koppla ihop företag som söker lediga kommersiella lokaler med företag som hyr ut dessa, med fokus på en kort tidsperiod.

Pinyata Group AB
En IT plattform/APP som möjliggör för användare att erhålla erbjudande från butiker, restauranger och caféer i realtid. Besök hemsida.

Pods
Digital plattform för E-hälsa inriktat mot specifika sjukdomar där patienten själv kan skicka in analysdata till sjukhus för utvärdering.

Refilly
Tjänst som hjälper föreningar att öka intäkterna till föreningsverksamheten

Smartster AB
Erbjuder Smart Social Shopping på marknaden genom att vara en digital Galleria med erbjudanden från både fysiska butiker och e-butiker. Besök hemsida

Strollease
Nya sätt att tillhanda barnvagnar som en tjänst. Genom abonnemang får föräldrarna tillgång till ett utbud av barnvagnar och har möjlighet att flexibelt byta vagn i takt med att deras behov förändras.

The Activity App
Social App med syfte att koppla ihop människor med behov av at träffa andra. Detta genom att hitta möjligheter att bli delaktig i olika sociala aktiviteter som händer i närområdet tillsammans med andra.

Sidansvarig: Magda Rosinski|Sidan uppdaterades: 2017-09-12
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?