Seminarium om Göteborgs entreprenöriella ekosystem inom Life Science och socialt entreprenörskap

Nyhet: 2016-11-22

Den 16 november anordnades ett seminarium om hur det entreprenöriella ekosystemet inom Life Science och socialt entreprenörskap fungerar i Göteborg idag. Arrangörer av seminariet var Institutet för innovation och entreprenörskap (IIE) på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet och GU Ventures.

Arrangörerna Maureen McKelvey  (Handelshögskolan) och Andreas Albertsson (GU Ventures) började med att hälsa alla välkomna. Efter det presenterade Maureen McKelvey och Olof Zaring, båda verksamma på Institutet för innovation och entreprenörskap, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, sin nya bok Sveriges entreprenöriella ekosystem. Bokprojektet finansieras av Vinnova, Esbri och Sten A Olssons stiftelse för Forskning och Kultur.

Jens Laage-Hellman, docent på Inst. för teknikens ekonomi och organisation, Chalmers, presenterade sitt kapitel i boken, som handlar om tillväxtens realiteter i ett medicintekniskt uppstartsbolag, med fokus på hans företag Micropos Medical.

Olof Zaring, docent, IIE, Handelshögskolan vid GU, presenterade sitt kapitel i boken, som handlar om social innovation och socialt entreprenörskap och mer specifikt om hur universitet och studenter kan göra skillnad i lokalsamhället.

Respektive presentation följdes av paneldiskussioner där övergripande fokus låg på frågor om Göteborg som geografiskt läge för Life Science- bolag i ett globalt perspektiv, samt vilka utmaningar som finns inom socialt entreprenörskap i Göteborg.

Första panelen som diskuterade frågan om Life Science- bolag bestod av Klementina Österberg,
VD GU Ventures, Magnus Björsne, AstraZeneca BioVentureHub, Per Wester, VD Alzinova samt Charlotta Gummeson, VD Sahlgrenska Science Park. Moderator var Maureen McKelvey. Den andra panelen diskuterade hur man jobbar med socialt entreprenörskap i Göteborg idag samt vilka utmaningar som finns. I denna panel deltog Sofia Ström, Affärsutvecklare & Investment manager, projektledare för sociala innovationer, GU Ventures, Ingela Palmgren, Chef för externa relationer, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet samt Malin Breitner, verksamhetsutvecklare, Röda Korset. Moderator var Olof Zaring.

Boken: ”Sveriges entreprenöriella ekosystem”

Ett entreprenöriellt ekosystem består av individer och organisationer på olika nivåer. Företagen, akademin och politiken har alla viktiga roller i ett sådant ekosystem. Deras samspel måste fungera för att säkerställa en frodig och långsiktig tillväxt. I den nya boken ”Sveriges entreprenöriella ekosystem – Företag, akademi, politik” hörs 32 ledande röster från näringslivet, akademin och policysfären.

Boken ges ut av Esbri och på deras webbplats kan du läsa mer om boken se en film från lanseringsseminariet i maj samt ladda ned ditt eget exemplar: http://www.esbri.se/ekosystemet.asp

AV: Kajsa Folmeus Strandberg

Artikeln publicerades först på: es.handels.gu.se

• GU Ventures national finalist in the Nordic Startup Awards!

[2018-08-20] GU Ventures is proud to announce that we made it to the finals in the Nordic Startup Awards 2018 in the "Best Accelerator or Incubation program" category - together with four champions in the field. In total, 2500 nominated startups, incubators, investors and eco system heros are participating.

• GU Ventures meddelar nya styrelseledamöter

[2018-05-02] Den 25 april hölls GU Ventures årsstämma där två nya styrelseledamöter vales in i styrelsen.

• Cirkulär ekonomi skapar kraftsamling under Sveriges Innovationsriksdag i Borås

[2018-04-11] Under två dagar samlar Sveriges Innovationsriksdag 450 personer från 60 inkubatorer och science parks runt om i Sverige. Årets tema är cirkulär ekonomi och konferensen besöks bland annat av Närings- och innovationsminister Mikael Damberg och Miljöminister Karolina Skoog. 2018 är det Borås tur att arrangera årskonferensen med Inkubatorn i Borås och Science Park Borås som värdar.

• CELLINK vinner prestigefyllda "Red Dot Award" för sin 3D-bioprinter BIO X

[2018-04-11] CELLINKs BIO X 3D-Bioprinter har tilldelats Red Dot Award för produktdesign. Det prestigefyllda Red Dot Award är en internationell designtävling där produkter bedöms i olika kategorier av branschledande designers. I år deltog produkter från 59 länder.

• BioGaia förvärvar GU Ventures aktiepost i Metabogen

[2018-04-09] GU Ventures meddelar att BioGaia har förvärvat ytterligare andelar i det gemensamma innehavet MetaboGen AB i en affär som inkluderar GU Ventures hela aktiepost. BioGaia blir därmed majoritetsägare i bolaget. Samtidigt meddelar BioGaia att de kommer att initiera flera forskningsprojekt i MetaboGen i samarbete med forskare vid Göteborgs universitet och Chalmers.

• Smartster blir publikt och startar crowdfunding

[2018-03-27] Smartster ¿ Smartster Group AB (publ), som driver marknadsplatsen Smartster i 5 länder, tar nu nästa steg i sina förberedelser mot en listning genom att göra bolaget publikt och starta en crowdfunding kampanj om upp till 20,4 MSEK via Fundedbyme. I samband med att kampanjen går live idag, meddelar bolaget att mer än 10 MSEK är förtecknat och garanterat och att man ser fram emot ett stort intresse från allmänheten att delta i emissionen.

• GU Ventures topprankas som en av världens främsta inkubatorer

[2018-03-01] UBI Globals rankning av inkubatorer runt om i världen har nu avgjorts med det glädjande resultatet att GU Ventures har topprankats som en av de främsta inkubatorerna i världen tillsammans med tre andra svenska inkubatorer.

• Styrelsen och verkställande direktören för Cereno Scientific AB avger härmed rapport för tredje kvartalet 2017.

[2017-12-07] Styrelsen och verkställande direktören för Cereno Scientific AB avger härmed rapport för tredje kvartalet 2017.