Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

BIO-X-projekt i Västra Götalandsregionen utvalda

Nyhet: 2013-01-22

I våras efterlyste GöteborgBIO forskningsprojekt som möter behov inom det kardiovaskulära och metabola sjukdomsområdet. Nu har tre projekt valts ut för stöd att vidareutveckla sina upptäckter. Öka patientens livskvalitet och minska samhällskostnaden är gemensamma nämnare för lösningarna som kan innebära väsentliga förbättringar inom vård och behandling. BIO-X-programmet bidrar med en strukturerad process och finansiering.

Utlysningen inom det kardiovaskulära och metabola sjukdomsområdet genererade ett stort intresse från forskare i regionen. Av inkomna projektförslag har nu tre valts ut för BIO-X via en urvalsprocess som har genomförts med experter från klinik, industri och akademisk forskning (Advisory Board).

De utvalda projekten är:

Unraveling stent vars mål är att ta fram en ny, unik stentbehandling för kardiovaskulär sjukdom. Professor Erney Mattsson, St. Olavs sjukhus, Trondheim, i samarbete med forskare på Chalmers tekniska högskola och Göteborgs universitet tilldelas BIO-X för att kunna genomföra en verifierande in vivo-studie. Projektet har bedömts som ett mycket viktigt projekt med stor potential att påverka framtida behandling inom framförallt hjärt-kärlområdet men också inom andra områden.

PressCise vars mål är att utveckla ett nytt bandage med unika egenskaper för behandling och omvårdnad på klinik samt egenvård, bl.a. vid åderbråcksbehandling. Professor Torbjörn Lundh, Chalmers och Göteborgs universitet, tilldelas BIO-X främst för att kunna verifiera teknologin och genomföra kliniska studier. Tekniken har utvecklats via ett samarbete med Textilhögskolan och SmartTextiles i Borås. Projektet har bedömts som ett mycket intressant projekt som kan göra stor klinisk nytta inom många olika vårdområden.

Tissue-engineered vascular grafts for vascular replacement therapy vars mål är att utveckla teknik för att framställa nya, transplanterbara blodkärl med hjälp av stamcellsteknologi. Professor Suchitra Holgersson, Göteborgs universitet, tilldelas BIO-X främst för att kunna vidareutveckla tekniken inför kliniska studier. Projektet har bedömts som ett mycket intressant projekt med unik teknologi inom regenerativ medicin.

- BIO-X i Västra Götalandsregionen möjliggörs genom ett nära samarbete med Uppsala BIO som har utvecklat processen. Det är fantastiskt spännande för oss att prova BIO-X-processen och vi har lärt oss mycket genom att följa diskussionerna i Advisory Board som har bred kompetens, säger Björn Ericsson, ordförande och processledare för GöteborgBIO.

BIO-X är en strukturerad process för öppen innovation. Utvalda projekt får kontinuerligt stöd i olika frågor, inklusive projektplanering och industrikontakter, för att på bästa sätt styra mot målet. Därutöver bidrar GöteborgBIO till projektets finansiering. Målet är att man ska bevisa att produktkonceptet håller i praktiken, så att det kan fortsätta utvecklas på kommersiella villkor i ett företag.

För ytterligare information, v g kontakta
Björn Ericsson, ordförande och processledare för GöteborgBIO, telefon 070-688 90 59 eller e-post bjorn.ericsson@goteborgbio.se Läs mer om BIO-X på www.goteborgbio.se

 

AV: Isabel Fernandes

Nyheter

 • GU Ventures national finalist in the Nordic Startup Awards!

  [2018-08-20] GU Ventures is proud to announce that we made it to the finals in the Nordic Startup Awards 2018 in the "Best Accelerator or Incubation program" category - together with four champions in the field. In total, 2500 nominated startups, incubators, investors and eco system heros are participating.

 • GU Ventures meddelar nya styrelseledamöter

  [2018-05-02] Den 25 april hölls GU Ventures årsstämma där två nya styrelseledamöter vales in i styrelsen.

 • Cirkulär ekonomi skapar kraftsamling under Sveriges Innovationsriksdag i Borås

  [2018-04-11] Under två dagar samlar Sveriges Innovationsriksdag 450 personer från 60 inkubatorer och science parks runt om i Sverige. Årets tema är cirkulär ekonomi och konferensen besöks bland annat av Närings- och innovationsminister Mikael Damberg och Miljöminister Karolina Skoog. 2018 är det Borås tur att arrangera årskonferensen med Inkubatorn i Borås och Science Park Borås som värdar.

 • CELLINK vinner prestigefyllda "Red Dot Award" för sin 3D-bioprinter BIO X

  [2018-04-11] CELLINKs BIO X 3D-Bioprinter har tilldelats Red Dot Award för produktdesign. Det prestigefyllda Red Dot Award är en internationell designtävling där produkter bedöms i olika kategorier av branschledande designers. I år deltog produkter från 59 länder.

 • BioGaia förvärvar GU Ventures aktiepost i Metabogen

  [2018-04-09] GU Ventures meddelar att BioGaia har förvärvat ytterligare andelar i det gemensamma innehavet MetaboGen AB i en affär som inkluderar GU Ventures hela aktiepost. BioGaia blir därmed majoritetsägare i bolaget. Samtidigt meddelar BioGaia att de kommer att initiera flera forskningsprojekt i MetaboGen i samarbete med forskare vid Göteborgs universitet och Chalmers.

 • Smartster blir publikt och startar crowdfunding

  [2018-03-27] Smartster ¿ Smartster Group AB (publ), som driver marknadsplatsen Smartster i 5 länder, tar nu nästa steg i sina förberedelser mot en listning genom att göra bolaget publikt och starta en crowdfunding kampanj om upp till 20,4 MSEK via Fundedbyme. I samband med att kampanjen går live idag, meddelar bolaget att mer än 10 MSEK är förtecknat och garanterat och att man ser fram emot ett stort intresse från allmänheten att delta i emissionen.

 • GU Ventures topprankas som en av världens främsta inkubatorer

  [2018-03-01] UBI Globals rankning av inkubatorer runt om i världen har nu avgjorts med det glädjande resultatet att GU Ventures har topprankats som en av de främsta inkubatorerna i världen tillsammans med tre andra svenska inkubatorer.

 • Styrelsen och verkställande direktören för Cereno Scientific AB avger härmed rapport för tredje kvartalet 2017.

  [2017-12-07] Styrelsen och verkställande direktören för Cereno Scientific AB avger härmed rapport för tredje kvartalet 2017.

Fler nyheter

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2017-12-15
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?