Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Alzinova rapporterar EU finansierat SME instrument steg 1

Nyhet: 2017-10-06

Alzinova har nu slutfört och avrapporterat projektet ”Novel Immunotherapeutic Vaccine for the treatment of Alzheimer’s disease (IMMOVA)”, för vilket bolaget erhöll finansiering genom Horizon 2020 SME instruments steg 1 med € 50,000.

Genom bidraget från Europeiska Kommissionen har Alzinova nu utvecklat och optimerat affärsplanen för ALZ-101. Slutsatsen i rapporten är att ALZ-101 utgör en stor kommersiell och klinisk möjlighet som det första vaccinet som kan neutralisera de toxiska oligomerer i hjärnan som ger Alzheimers sjukdom, utan att samtidigt orsaka allvarliga biverkningar. Dessutom ger läkemedlets kostnadseffektivitet möjligheter att behandla stora delar av den globala patientpopulationen.

Rapporten baseras på omfattande underlag som intervjuer med beslutsfattare, genomgång och analys av marknadsdata samt täta diskussioner med projektets företagscoach Dr. Carol Routledge.

Kortfattat har arbetet visat att den enda terapiform som hittills visat någon som helst form av sjukdomsmodifierande effekt i patienter är amyloid-β-riktad immunterapi. Men enbart de immunoterapier som är specifikt riktade mot aggregerade former av denna peptid verkar ge en meningsfull effekt i patienter. Att specifikt neutralisera den oligomera formen av amyloid-β är den form av terapi som förväntas ha störst effekt, men även få bieffekter. Intresset är stort, men på grund av tekniska svårigheter är konkurrerande utvecklingsprojekt mot amyloid-β-oligomerer få. Vidare drogs slutsatsen att det inte finns några specifika regulatoriska hinder för ett vaccin mot Alzheimers sjukdom. Istället finns det stora möjligheter att använda tillgängliga regelverk för att nå stegvist godkännande efter avslutad Fas 1, vilket i så fall innebär att man kan nå marknaden tidigare än normalt.

För ytterligare information om Alzinova, vänligen kontakta:

Per Wester – VD
Telefon: +46 70 837 44 33
E-post: per.wester@alzinova.com
 

AV:

Nyheter

Fler nyheter

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2017-12-15
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://ventures.gu.se/Aktuellt/Nyheter/fulltext//alzinova-rapporterar-eu-finansierat-sme-instrument-steg-1.cid1520415
Utskriftsdatum: 2018-02-23