Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

VINNOVA befäster GU Ventures excellence med 4 mkr

Nyhet: 2017-07-08

VINNOVA har utvärderat ett flertal inkubatorer under våren och har beslutat om att fortsatt bevilja stöd till bland annat GU Ventures med 4 mkr i det nationella excellence programmet för svenska inkubatorer.

VINNOVA finansierar högkvalitativa inkubatorer och vill därigenom främja utvecklingen av nya kunskapsintensiva företag med stor internationell potential. Inkubatorer är viktiga aktörer i innovationsstödsystemet som har till syfte att främja utvecklingen av fler nya innovativa och kunskapsintensiva företag som stärker Sveriges konkurrens och attraktionskraft.

GU Ventures var en av 12 utvalda inkubatorerna i årets utvärdering och en av sex inkubatorer som var sedan tidigare med i programmet. Att få erhålla fortsatt stöd innebär att GU Ventures kan dels behålla och dels förstärka sitt affärsutvecklingsteam.

- Vi är naturligtvis mycket glada för att ha fått så fin feedback på vår verksamhet och bra förslag till förbättringar, berättar Klementina Österberg, vd för GU Ventures. Det har varit en gedigen och mycket professionell process som har genomförts av VINNOVA och av externa bedömare under våren.

GU Ventures erhåller 2 mkr per år i två år för 2018-2019 i anslag från VINNOVA för att fortsätta att bedriva sitt excellenta inkubatorstöd. Det medfinansieras av Göteborgs universitet, Västra Götalandsregionen och med egna hyres- och tjänstintäkter hos GU Ventures. Det var maxbeloppet som gick att söka och det får enligt VINNOVAs utlysning utgöra max en tredjedel av inkubatorns finansiering.

UTÖKAD SATSNING

GU Ventures har ingått sedan 2003 i de nationella inkubatorprogram som har finansierats av landets myndigheter genom åren, såsom VINNOVA, Innovationsbron och ALMI. Sedan 2013 har VINNOVA drivit detta excellence program för svenska inkubatorer och i år har VINNOVA även valt att utöka programmet så att fler inkubatorer kan ingå. Det har tillkommit sex nya inkubatorer i programmet, som tidigare innefattade 18 inkubatorer.

Den utökade satsningen från VINNOVA kommer i ett viktigt läge när både storföretag och offentliga organisationer allt mer satsar på området och intresserar sig för värdet i de innovativa lösningar, produkter och tjänster som de inkubatorbaserade kunskapsintensiva företagen utvecklar.

– Vinnova har mött kompetenta och engagerade inkubatorteam som genomgående bevisat den höga kvalité svenska inkubatorer håller. Vi vill speciellt framhålla den viktiga roll inkubatorerna spelar i den regionala utvecklingen, och den affärs- och kundorienterade verksamhet som numera genomsyrar inkubatorernas stöd till nya och unga företag, säger Cathrine Åsklint programledare inkubatorprogrammet.

En aktör som arbetat mycket för att få till en utökning av programmet är branschorganisationen Swedish Incubators & Science Parks med dess vd Magnus Lundin.

– Det är mycket positivt och värdefullt att statens innovationsmyndighet Vinnova nu, genom att medfinansiera fler inkubatorer i det nationella inkubatorprogrammet än tidigare, stärker förutsättningarna för etablerade inkubatorer att konkret bidra till utvecklingen av fler kunskapsintensiva företag. Detta skapar stort värde tillbaks till samhället, säger Magnus Lundin, vd Swedish Incubators & Science Parks.
 

Klementina Österberg, VD GU Ventures:

 

 

 

 

 

 

 

Cathrine Åsklint, programledare inkubatorprogrammet, VINNOVA:

 

 

 

 

 

Magnus Lundin, vd för Swedish Incubators & Science Parks, "SISP":

 

 

AV:

Nyheter

 • PExA har 5 abstracts godkända inför världens största lungkongress

  [2017-08-30] PExA AB (¿PEXA¿) meddelar att fem abstracts baserade på PExAs metod har godkänts för muntlig presentation på ERS 2017 i Milano den 9-13 september 2017. Vid olika sessioner kommer forskare från Göteborgs Universitet, Umeå Universitet och AstraZeneca presentera nya resultat där PExAs metod att samla material från de små luftvägarna har använts.

 • Alzinova slutför framgångsrikt projekt inför det finala prekliniska programmet och beviljas patent i Kanada

  [2017-08-22] Alzinova har slutfört en framgångsrik farmakologisk studie av ALZ-101-vaccinet i en djurmodell. Studien utvärderade olika doseringsintervall och typen av immunrespons som genererades.

 • PExA: Bolaget får order på PExA 2.0

  [2017-08-15] PExA AB ("PExA"), meddelar att Thoraxkliniken vid Skånes universitetssjukhus i Lund beställer sitt andra produktsystem, PExA 2.0. Det första levererades i början av 2017. Ordervärdet på det nya systemet uppgår till ca 335 000 kr och leverans ska enligt plan ske under tredje kvartalet 2017.

 • Nya publikationer med CELLINKs teknologier

  [2017-08-15] CELLINKs produkter har nyligen presenterats i flera nya publikationer av kunder och samarbetspartners. Publikationerna visar de fortsatta framstegen inom Bioprintning, samt hur CELLINKs produktsortiment hjälper till att påskynda forskning inom området.

 • Sixera tar in 10 mkr och investerarna köper flera delägares aktier

  [2017-08-10] Sixera Pharma AB (¿Sixera¿), som utvecklar en ny medicinering mot Nethertons syndrom ¿ en mycket ovanlig hudsjukdom hos barn, har just tagit in 10 mkr. Investerarna, som är välrenommerade inom läkemedelsbranschen, har även en option om att investera ytterligare 25 mkr. Investerarna har även köpt flera delägares aktier, bl.a. 2/3-delar av GU Ventures aktiepost.

 • Alzinova om erhållen H2020 finansiering och tilldelad coach

  [2017-08-10] Alzinova har påbörjat projektet ¿Novel Immunotherapeutic Vaccine for the treatment of Alzheimer¿s disease (IMMOVA)¿, för vilket bolaget erhöll finansiering genom EU:s Horizon 2020 SME instruments, steg 1. Europeiska kommissionen erbjuder, förutom bidraget, också en coach till projektet, som är Carol Routledge.

 • Seatwirl: bolaget söker affärsutvecklare och utvecklingsingenjör

  [2017-08-03] SeaTwirl AB utvecklar en ny typ av flytande vindkraftverk som är robust, enkelt och kostnadseffektivt. Bolaget är i en expansiv fas och söker därför en affärsutvecklare och en utvecklingsingenjör.

 • Seatwirl: firar två år i drift - grattis SEATWIRL S1!

  [2017-08-01] Den 22 Juli 2017 firade Seatwirl att SEATWIRL S1 varit i drift i två år. GU Ventures gratulerar bolaget till denna bedrift!

Fler nyheter

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2015-02-06
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?