Pexa: Experter utvecklar standardisering för biomarkörer vid lungsjukdomar och inkluderar PExAs metod

Nyhet: 2017-05-03

En internationell arbetsgrupp inom ERS (European Respiratory Society), har utvecklat nya rekommendationer för tillämpning av mätprocedurer för biomarkörer i utandningsluft, som syftar till att standardisera metoder och uppnå mer jämförbara data för användning i klinisk praxis.

Arbetsgruppen, som omfattar cirka 40 kliniker och forskare med kompetens inom utandade biomarkörer, har genomfört en omfattande litteraturöversikt av publicerade studier om metoder för andningstest. Rapporten, A European Respiratory Society technical standard: exhaled biomarkers in lung disease, publicerades nyligen i European Respiratory Journal och fokuserar kring fyra olika metoder varav PExAs metod är en av dessa. Rapporten behandlar områden som inte omfattades av tidigare riktlinjer och granskar aktuella bevis på provtagningsmetoder, mätstandardisering och datatolkning samt markerar luckor i kunskap.

Även om dokumentet inte är avsett att ge klinisk vägledning om diagnos och hantering av sjukdomar, anges att applicering av biomarkörsmätning på ett standardiserat sätt kommer att ge jämförbara resultat som skulle kunna underlätta den potentiella användningen av dessa biomarkörer i klinisk praxis.
Professor Anna-Carin Olin kommenterar

- Det är speciellt roligt för mig, som under flertalet år varit med att utveckla PExAs metod, att nu få möjlighet att tillsammans med andra experter inom utandade biomarkörer enas om ett gemensamt internationellt dokument för standardisering. Detta är ett viktigt steg för att vi på sikt skall kunna nå den övergripande målsättningen att biomarkörer i utandningsluft i skall komma till klinisk nytta för våra patienter.

För ytterligare information om PExA, vänligen kontakta: Erik Ekbo, VD
Telefon: 0723-92 30 30 E-post: erik@pexa.se

PExA AB (556956-9246) utvecklar och marknadsför ett forskningsinstrument med därtill hörande produkter och tjänster till lungforskare för enkel och icke-invasiv provtagning, i syfte att studera luftvägssjukdomar som exempelvis astma och kroniskt obstruktiv lungsjukdom, KOL. Provtagning med PExA kan användas till att upptäcka lungsjukdomar i ett tidigt skede. Provet kan liknas vid ett ”blodprov för de små luftvägarna”. Syftet är att underlätta utvecklingen av tillförlitlig och mer individualiserad diagnos, övervakning och behandling av luftvägssjukdomar. Den ursprungliga idén och forskningen bakom metoden kommer från enheten för Arbets- och miljömedicin vid Sahlgrenska akademin inom Göteborgs universitet. Den kommersiella verksamheten startade 2010 med stöd av GU Ventures inkubator och bolaget är grundat av uppfinnare, nyckelpersoner, affärsänglar och GU Ventures. Bolagets B-aktie är noterad på AktieTorget.

• AppSpotr inleder satsning på den asiatiska marknaden

[2017-05-29] AppSpotr AB har ing ått ett samarbetsavtal med det Hongkong-baserade investmentbolaget Novel Unicorn Ltd. (¿ Novel Unicorn ¿) avseende bearbetning av den asiatiska marknaden. Om alla milstolpar i avtalet uppfylls blir Novel Unicorn ny huvudägare i AppSpotr samtidigt som AppSpotr får en stark position på den asiatiska marknaden. För att finansiera satsningen kommer AppSpotr att genomföra nyemissioner som totalt uppgår till cirka 15 MSEK, varav 5 MSEK är en riktad emission till Novel Unicorn.

• Toleranzia på internationell myastenia gravis-konferens i New York

[2017-05-26] Den 15-17 maj 2017 arrangerades det stora internationella myastenia gravis-mötet i New York, USA, av New York Academy of Sciences och Myasthenia Gravis Foundation of USA. Toleranzia AB (¿Toleranzia¿) fanns på plats för mötet.

• Cereno Scientific publicerar Videointervju, ekonomiska rapporter samt kallelse till årsstämma

[2017-05-26] Cereno Scientific publicerar Videointervju, de ekonomiska rapporterna Delårsrapport Q1 2017 och Årsredovisning 2016, samt kallelse till årsstämma.

• PExA:s lägesrapporter om en ny studie respektive om ett forskarmöte

[2017-05-26] PExA:s lägesrapporter om en ny studie respektive om ett forskarmöte Härmed vill vi sprida två lägesrapporter från PExA AB (publ).

• Surgical Science är på väg till börsen - ska noteras på First North

[2017-05-25] Surgical Science, som erbjuder VR-träning inom titthålskirurgi, reser i skrivande stund ca 70 MSEK och utökar sin ägarkrets med målet att noteras på Nasdaq First North i juni. Bolaget har startats av idégivaren Dr Anders Hyltander vid Göteborgs universitet och Sahlgrenska Universitetssjukhuset, samt av GU Ventures. Idag ägs bolaget av investerare till drygt 90%, samt av personalen och GU Ventures. Finansiell rådgivare är Erik Penser Bank.

• AppSpotr vald till 2017 Red Herring Top 100

[2017-05-25] Vid Top 100 forumet, som lyfter och belyser Europas ledande startups, har Red Herring nu utannonserat vinnarna till det Europeiska priset "Red Herring Europe awards". Vi kan med stor glädje berätta att AppSpotr blivit en top 100 vinnare!

• Hypocampus inleder samarbete med NTI-skolan

[2017-05-24] NTI-skolan med närmare 60 000 studerande årligen i Norden har valt att samarbeta med Hypocampus för att utveckla NTI-skolans digitala pedagogik.

• CELLINK talar om genombrott inom Bioprintning på internationell konferens

[2017-05-26] CELLINK talar vid den 2: a internationella konferensen om 3D-Printning inom medicin i Mainz, Tyskland.