Pexa: Experter utvecklar standardisering för biomarkörer vid lungsjukdomar och inkluderar PExAs metod

Nyhet: 2017-05-03

En internationell arbetsgrupp inom ERS (European Respiratory Society), har utvecklat nya rekommendationer för tillämpning av mätprocedurer för biomarkörer i utandningsluft, som syftar till att standardisera metoder och uppnå mer jämförbara data för användning i klinisk praxis.

Arbetsgruppen, som omfattar cirka 40 kliniker och forskare med kompetens inom utandade biomarkörer, har genomfört en omfattande litteraturöversikt av publicerade studier om metoder för andningstest. Rapporten, A European Respiratory Society technical standard: exhaled biomarkers in lung disease, publicerades nyligen i European Respiratory Journal och fokuserar kring fyra olika metoder varav PExAs metod är en av dessa. Rapporten behandlar områden som inte omfattades av tidigare riktlinjer och granskar aktuella bevis på provtagningsmetoder, mätstandardisering och datatolkning samt markerar luckor i kunskap.

Även om dokumentet inte är avsett att ge klinisk vägledning om diagnos och hantering av sjukdomar, anges att applicering av biomarkörsmätning på ett standardiserat sätt kommer att ge jämförbara resultat som skulle kunna underlätta den potentiella användningen av dessa biomarkörer i klinisk praxis.
Professor Anna-Carin Olin kommenterar

- Det är speciellt roligt för mig, som under flertalet år varit med att utveckla PExAs metod, att nu få möjlighet att tillsammans med andra experter inom utandade biomarkörer enas om ett gemensamt internationellt dokument för standardisering. Detta är ett viktigt steg för att vi på sikt skall kunna nå den övergripande målsättningen att biomarkörer i utandningsluft i skall komma till klinisk nytta för våra patienter.

För ytterligare information om PExA, vänligen kontakta: Erik Ekbo, VD
Telefon: 0723-92 30 30 E-post: erik@pexa.se

PExA AB (556956-9246) utvecklar och marknadsför ett forskningsinstrument med därtill hörande produkter och tjänster till lungforskare för enkel och icke-invasiv provtagning, i syfte att studera luftvägssjukdomar som exempelvis astma och kroniskt obstruktiv lungsjukdom, KOL. Provtagning med PExA kan användas till att upptäcka lungsjukdomar i ett tidigt skede. Provet kan liknas vid ett ”blodprov för de små luftvägarna”. Syftet är att underlätta utvecklingen av tillförlitlig och mer individualiserad diagnos, övervakning och behandling av luftvägssjukdomar. Den ursprungliga idén och forskningen bakom metoden kommer från enheten för Arbets- och miljömedicin vid Sahlgrenska akademin inom Göteborgs universitet. Den kommersiella verksamheten startade 2010 med stöd av GU Ventures inkubator och bolaget är grundat av uppfinnare, nyckelpersoner, affärsänglar och GU Ventures. Bolagets B-aktie är noterad på AktieTorget.

• PExA har 5 abstracts godkända inför världens största lungkongress

[2017-08-30] PExA AB (¿PEXA¿) meddelar att fem abstracts baserade på PExAs metod har godkänts för muntlig presentation på ERS 2017 i Milano den 9-13 september 2017. Vid olika sessioner kommer forskare från Göteborgs Universitet, Umeå Universitet och AstraZeneca presentera nya resultat där PExAs metod att samla material från de små luftvägarna har använts.

• Alzinova slutför framgångsrikt projekt inför det finala prekliniska programmet och beviljas patent i Kanada

[2017-08-22] Alzinova har slutfört en framgångsrik farmakologisk studie av ALZ-101-vaccinet i en djurmodell. Studien utvärderade olika doseringsintervall och typen av immunrespons som genererades.

• PExA: Bolaget får order på PExA 2.0

[2017-08-15] PExA AB ("PExA"), meddelar att Thoraxkliniken vid Skånes universitetssjukhus i Lund beställer sitt andra produktsystem, PExA 2.0. Det första levererades i början av 2017. Ordervärdet på det nya systemet uppgår till ca 335 000 kr och leverans ska enligt plan ske under tredje kvartalet 2017.

• Nya publikationer med CELLINKs teknologier

[2017-08-15] CELLINKs produkter har nyligen presenterats i flera nya publikationer av kunder och samarbetspartners. Publikationerna visar de fortsatta framstegen inom Bioprintning, samt hur CELLINKs produktsortiment hjälper till att påskynda forskning inom området.

• Sixera tar in 10 mkr och investerarna köper flera delägares aktier

[2017-08-10] Sixera Pharma AB (¿Sixera¿), som utvecklar en ny medicinering mot Nethertons syndrom ¿ en mycket ovanlig hudsjukdom hos barn, har just tagit in 10 mkr. Investerarna, som är välrenommerade inom läkemedelsbranschen, har även en option om att investera ytterligare 25 mkr. Investerarna har även köpt flera delägares aktier, bl.a. 2/3-delar av GU Ventures aktiepost.

• Alzinova om erhållen H2020 finansiering och tilldelad coach

[2017-08-10] Alzinova har påbörjat projektet ¿Novel Immunotherapeutic Vaccine for the treatment of Alzheimer¿s disease (IMMOVA)¿, för vilket bolaget erhöll finansiering genom EU:s Horizon 2020 SME instruments, steg 1. Europeiska kommissionen erbjuder, förutom bidraget, också en coach till projektet, som är Carol Routledge.

• Seatwirl: bolaget söker affärsutvecklare och utvecklingsingenjör

[2017-08-03] SeaTwirl AB utvecklar en ny typ av flytande vindkraftverk som är robust, enkelt och kostnadseffektivt. Bolaget är i en expansiv fas och söker därför en affärsutvecklare och en utvecklingsingenjör.

• Seatwirl: firar två år i drift - grattis SEATWIRL S1!

[2017-08-01] Den 22 Juli 2017 firade Seatwirl att SEATWIRL S1 varit i drift i två år. GU Ventures gratulerar bolaget till denna bedrift!