Ny gemensam idétävling för lärosätena i Väst

Nyhet: 2011-08-25

Lärosätenas Idétävling Väst (LIV) är en helt ny idétävling som riktar sig till forskare vid lärosätena i Västsverige. Tävlingen arrangeras under 2011 av Innovationskontor Väst och GU Holding AB i samarbete med Göteborgs universitet, Chalmers, Högskolan i Borås, Högskolan i Halmstad, Högskolan i Jönköping och Sveriges Lantbruksuniversitetet i Skara.

Syftet med tävlingen är att bidra till att allmänt vidga synen på nyttiggörande och dess betydelse för forskningen, samt ge forskare möjligheten att testa nya former för nyttiggörande. På så sätt kan ännu fler forskningsresultat komma samhället tillgodo. En central roll i processen har lärosätenas innovationsrådgivare som hjälper forskarna att komma fram till vilka vägar till nyttiggörande som kan vara mest framkomliga.

- Som ett led i att vara en nyskapande professionslärosäte där samverkan med den offentliga sektorn och näringslivet ses som en viktig väg i att bidra till att stärka regionens tillväxt, är LIV en utmärkt metod för Högskolan i Borås att tillsammans med övriga högskolor och universitet utveckla stödet för de forskare som vill nyttiggöra sina resultat. Genom att högskolor och universitet gemensamt aktivt jobbar för att motivera våra forskare, kan vi således bidra till att stärka forskningens roll i regionutvecklingen. Det skall bli oerhört intressant att se vad LIV kan komma att resultera i, menar Staffan Lööf, utvecklingsdirektör på Högskolan i Borås.

En jury tar fram 1-3 pristagarna men även allmänheten kan vara med att påverka genom ett specialpris. Tävlingen drar igång nu och sista ansökningsdag är 6 november 2011.
Även om den gemensamma tävlingen är ny har erfarenheter hämtats från en tidigare, liknande satsning på Göteborgs universitet.
- GU Holding AB har på uppdrag av Göteborgs universitet och i samarbete med Västra Götalandsregionen, startat och arrangerat idétävlingar sedan 2006. Satsningen har resulterat i att GU Holding idag investerat i ett antal projekt och bolag som alla deltagit i idétävlingen. Tävlingen har lett till att forskare börjat tänka i nya banor kring sin forskning, och den har varit ett bra sätt att finna unika och kommersialiseringsbara idéer. Därför glädjer det mig att Innovationskontoret Väst, tillsammans med lärosätena i regionen, med stöd av våra erfarenheter arrangerar en gemensam idétävling . Min förhoppning är att vi genom Innovationskontor Väst, gemensamt medverkar för att bli bättre på att nyttiggöra den forskningen som syftar till att tillämpas i samhället, säger Margareta Wallin Peterson, prorektor vid Göteborgs universitet.

För mer information:

Isabel Fernandes, GU Holding AB, isabel.fernandes@holding.gu.se eller Lena Holmberg, Innovationskontor Väst, lena.holmberg@chalmers.se

AV: Isabel Fernandes

• Idag inleds teckningstiden i Cereno Scientific AB:s emission inför planerad notering på AktieTorget

[2016-04-26] Idag, den 26 april 2016, inleds teckningstiden i Cereno Scientific AB:s (Cereno) nyemission inför planerad notering på AktieTorget. Teckningstiden löper från och med den 26 april till och med den 19 maj 2016. Fulltecknad emission tillför Cereno 22 MSEK före emissionskostnader. Cereno har erhållit teckningsförbindelser om cirka 14,3 MSEK, motsvarande cirka 65 % av emissionsvolymen.

• Charlotte Fribert utses till VD för Toleranzia

[2016-04-06] Styrelsen i Toleranzia AB ("Toleranzia") meddelar att Charlotte Fribert, för närvarande Chief Operating Officer (COO) i bolaget, utses till VD efter nuvarande VD Björn Löwenadler, som återgår till rollen som Business Development Director. Fribert har liksom Löwenadler en gedigen erfarenhet från branschen, och de borgar båda fortsatt för bolagets goda utveckling. Fribert tillträder som VD den 11 april 2016.

• Cereno Scientific har tecknat avtal med AstraZenecas BioVentureHub

[2016-04-06] Ytterligare ett GU Ventures-bolag flyttar in i AstraZenecas BioVentureHub. Cereno Scientific AB, som utvecklar ett nytt förebyggande läkemedel mot blodpropp, har välkomnats in i AstraZenecas BioVentureHub. Parterna har tecknat avtal för Cereno Scientifics utvecklingsverksamhet att flytta in i hubben.

• Inclusive Business Sweden tar flera nya steg för att stötta inkluderande tillväxt i utvecklingsländer

[2016-04-06] GU Ventures inkubator bolag Inclusive Business Sweden tar flera nya steg för att stötta inkluderande tillväxt i utvecklingsländerna. Inclusive Business är definitivt en av lösningarna för att bidra till FNs 17 Sustainable Development goals SDGs.

• Cereno Scientific har genomfört en riktad nyemission och förbereder för notering på AktieTorget

[2016-04-01] Cereno Scientific AB, som utvecklar ett nytt förebyggande läkemedel mot blodpropp, har genomfört en nyemission om 8,5 MSEK som övertecknades kraftigt.

• INBJUDAN: Food Venture and Partnering Day

[2016-03-17] Varmt välkommen den 9:e juni till en heldag hos Livsmedelsacceleratorn vid SP Food and Bioscience för dig med intresse inom livsmedelssektorn. Inbjudna är både start-ups, investerare och företag från livsmedelsindustrin till en dag för nätverkande med syfte att skapa affärs- och samarbetsmöjligheter.

• Acando och GU Ventures ingår samarbete

[2016-03-08] ACANDO Consulting AB och GU Ventures AB har startat ett nytt strategiskt samarbete som grundas i det gemensamma intresset att utveckla Göteborgs näringsliv. Syftet är att befrämja ett långsiktigt livskraftigt näringsliv i regionen, som en effekt av samarbetet.

• Tre effekter av att jobba strukturerat med innovation #InventiveBoard

[2016-03-01] Företag som bygger upp en innovativ företagskultur och tar tillvara på idéerna som finns på företaget får engagerade medarbetare och fler innovationer som resultat. Både företagaren och medarbetaren vinner på att arbeta så här. Läs intervjun med Joakim Wahlberg, grundaren till inkubatorbolaget InventiveBoard. Intervjun är gjord av Business Region Göteborg.