Ny gemensam idétävling för lärosätena i Väst

Nyhet: 2011-08-25

Lärosätenas Idétävling Väst (LIV) är en helt ny idétävling som riktar sig till forskare vid lärosätena i Västsverige. Tävlingen arrangeras under 2011 av Innovationskontor Väst och GU Holding AB i samarbete med Göteborgs universitet, Chalmers, Högskolan i Borås, Högskolan i Halmstad, Högskolan i Jönköping och Sveriges Lantbruksuniversitetet i Skara.

Syftet med tävlingen är att bidra till att allmänt vidga synen på nyttiggörande och dess betydelse för forskningen, samt ge forskare möjligheten att testa nya former för nyttiggörande. På så sätt kan ännu fler forskningsresultat komma samhället tillgodo. En central roll i processen har lärosätenas innovationsrådgivare som hjälper forskarna att komma fram till vilka vägar till nyttiggörande som kan vara mest framkomliga.

- Som ett led i att vara en nyskapande professionslärosäte där samverkan med den offentliga sektorn och näringslivet ses som en viktig väg i att bidra till att stärka regionens tillväxt, är LIV en utmärkt metod för Högskolan i Borås att tillsammans med övriga högskolor och universitet utveckla stödet för de forskare som vill nyttiggöra sina resultat. Genom att högskolor och universitet gemensamt aktivt jobbar för att motivera våra forskare, kan vi således bidra till att stärka forskningens roll i regionutvecklingen. Det skall bli oerhört intressant att se vad LIV kan komma att resultera i, menar Staffan Lööf, utvecklingsdirektör på Högskolan i Borås.

En jury tar fram 1-3 pristagarna men även allmänheten kan vara med att påverka genom ett specialpris. Tävlingen drar igång nu och sista ansökningsdag är 6 november 2011.
Även om den gemensamma tävlingen är ny har erfarenheter hämtats från en tidigare, liknande satsning på Göteborgs universitet.
- GU Holding AB har på uppdrag av Göteborgs universitet och i samarbete med Västra Götalandsregionen, startat och arrangerat idétävlingar sedan 2006. Satsningen har resulterat i att GU Holding idag investerat i ett antal projekt och bolag som alla deltagit i idétävlingen. Tävlingen har lett till att forskare börjat tänka i nya banor kring sin forskning, och den har varit ett bra sätt att finna unika och kommersialiseringsbara idéer. Därför glädjer det mig att Innovationskontoret Väst, tillsammans med lärosätena i regionen, med stöd av våra erfarenheter arrangerar en gemensam idétävling . Min förhoppning är att vi genom Innovationskontor Väst, gemensamt medverkar för att bli bättre på att nyttiggöra den forskningen som syftar till att tillämpas i samhället, säger Margareta Wallin Peterson, prorektor vid Göteborgs universitet.

För mer information:

Isabel Fernandes, GU Holding AB, isabel.fernandes@holding.gu.se eller Lena Holmberg, Innovationskontor Väst, lena.holmberg@chalmers.se

AV: Isabel Fernandes

• Cereno Scientific AB söker styrelseledamot

[2016-05-30] Cereno Scientific AB är ett innovativt företag som startades 2012 av idégivare vid Göteborgs universitet. Företaget har en patentsökt teknologi för ny förebyggande behandling av blodpropp, vilket differentierar sig mot tillgänglig terapi genom att den förväntas vara mer effektiv och ge färre biverkningar. Företaget har utvecklats väl och befinner sig nu i en emissions- och noteringsprocess inför notering på AktieTorget. Läs mer om företaget på http://www.cerenoscientific.se.

• Cereno Scientific: Teckningstid avslutad - nyemissionen blev kraftigt övertecknad

[2016-05-25] Cereno Scientific AB:s (Cereno) nyemission, inför notering på AktieTorget, tecknades till närmare 70 MSEK, vilket motsvarar en överteckning om 300 procent. Emissionen tillför bolaget cirka 22 MSEK före emissionsomkostnader.

• Se film om Cerenos nyligen genomförda riktade emission till Galenica

[2016-05-20] FinWire har publicerat en film som berörde Cerenos nyligen genomförda riktade emission till Galenica.

• GU Ventures söker ny medarbetare: Redovisningsekonom

[2016-05-04] Vi på GU Ventures arbetar med att utveckla och investera i nya innovativa idéer och företag med anknytning till Göteborgs univer­sitet. Till vår topprankade inkubator- och såddinvesteringsverksamhet söker vi nu en kollega till tjänsten som Redovisningsekonom.

• GU Ventures söker ny medarbetare: Affärsutvecklare inom Life Science

[2016-05-04] Vi på GU Ventures arbetar med att utveckla och investera i nya innovativa idéer och företag med anknytning till Göteborgs univer­sitet. Till vår topprankade inkubator- och såddinvesteringsverksamhet söker vi nu en kollega till tjänsten som Affärsutvecklare inom Life Science.

• Kallelse till Årsstämma

[2016-05-03] Kallelse till Årsstämma

• Idag inleds teckningstiden i Cereno Scientific AB:s emission inför planerad notering på AktieTorget

[2016-04-26] Idag, den 26 april 2016, inleds teckningstiden i Cereno Scientific AB:s (Cereno) nyemission inför planerad notering på AktieTorget. Teckningstiden löper från och med den 26 april till och med den 19 maj 2016. Fulltecknad emission tillför Cereno 22 MSEK före emissionskostnader. Cereno har erhållit teckningsförbindelser om cirka 14,3 MSEK, motsvarande cirka 65 % av emissionsvolymen.

• Charlotte Fribert utses till VD för Toleranzia

[2016-04-06] Styrelsen i Toleranzia AB ("Toleranzia") meddelar att Charlotte Fribert, för närvarande Chief Operating Officer (COO) i bolaget, utses till VD efter nuvarande VD Björn Löwenadler, som återgår till rollen som Business Development Director. Fribert har liksom Löwenadler en gedigen erfarenhet från branschen, och de borgar båda fortsatt för bolagets goda utveckling. Fribert tillträder som VD den 11 april 2016.