Ny gemensam idétävling för lärosätena i Väst

Nyhet: 2011-08-25

Lärosätenas Idétävling Väst (LIV) är en helt ny idétävling som riktar sig till forskare vid lärosätena i Västsverige. Tävlingen arrangeras under 2011 av Innovationskontor Väst och GU Holding AB i samarbete med Göteborgs universitet, Chalmers, Högskolan i Borås, Högskolan i Halmstad, Högskolan i Jönköping och Sveriges Lantbruksuniversitetet i Skara.

Syftet med tävlingen är att bidra till att allmänt vidga synen på nyttiggörande och dess betydelse för forskningen, samt ge forskare möjligheten att testa nya former för nyttiggörande. På så sätt kan ännu fler forskningsresultat komma samhället tillgodo. En central roll i processen har lärosätenas innovationsrådgivare som hjälper forskarna att komma fram till vilka vägar till nyttiggörande som kan vara mest framkomliga.

- Som ett led i att vara en nyskapande professionslärosäte där samverkan med den offentliga sektorn och näringslivet ses som en viktig väg i att bidra till att stärka regionens tillväxt, är LIV en utmärkt metod för Högskolan i Borås att tillsammans med övriga högskolor och universitet utveckla stödet för de forskare som vill nyttiggöra sina resultat. Genom att högskolor och universitet gemensamt aktivt jobbar för att motivera våra forskare, kan vi således bidra till att stärka forskningens roll i regionutvecklingen. Det skall bli oerhört intressant att se vad LIV kan komma att resultera i, menar Staffan Lööf, utvecklingsdirektör på Högskolan i Borås.

En jury tar fram 1-3 pristagarna men även allmänheten kan vara med att påverka genom ett specialpris. Tävlingen drar igång nu och sista ansökningsdag är 6 november 2011.
Även om den gemensamma tävlingen är ny har erfarenheter hämtats från en tidigare, liknande satsning på Göteborgs universitet.
- GU Holding AB har på uppdrag av Göteborgs universitet och i samarbete med Västra Götalandsregionen, startat och arrangerat idétävlingar sedan 2006. Satsningen har resulterat i att GU Holding idag investerat i ett antal projekt och bolag som alla deltagit i idétävlingen. Tävlingen har lett till att forskare börjat tänka i nya banor kring sin forskning, och den har varit ett bra sätt att finna unika och kommersialiseringsbara idéer. Därför glädjer det mig att Innovationskontoret Väst, tillsammans med lärosätena i regionen, med stöd av våra erfarenheter arrangerar en gemensam idétävling . Min förhoppning är att vi genom Innovationskontor Väst, gemensamt medverkar för att bli bättre på att nyttiggöra den forskningen som syftar till att tillämpas i samhället, säger Margareta Wallin Peterson, prorektor vid Göteborgs universitet.

För mer information:

Isabel Fernandes, GU Holding AB, isabel.fernandes@holding.gu.se eller Lena Holmberg, Innovationskontor Väst, lena.holmberg@chalmers.se

AV: Isabel Fernandes

• Läs gärna om vår saminvesterare CBC Group i vårt portföljbolag Smartser och om hur vi hittade varandra på Connect2Capital

[2016-02-03] Läs gärna om vår saminvesterare CBC Group i vårt portföljbolag Smartser och om hur vi hittade varandra på Connect2Capital.

• Alzinovas båda patent är nu godkända av EPO

[2016-02-05] Som tidigare rapporterats har den europeiska patentorganisationen EPO meddelat att Alzinovas båda patentfamiljer kommer att godkännas under förutsättning att ordalydelserna i patenten godkänns av Alzinova och att patentkraven översätts till franska och tyska. Alzinova kan nu meddela att detta har skett, och patenten erhöll sina formella godkännanden den 4:e november 2015 (patentfamilj ¿A¿CC¿) respektive den 29:e januari 2016 (patentfamilj ¿ALZ-201¿). Patenten har publicerats i ¿European Patent Bulletin¿, utgåvorna 2015/49 respektive 2016/09.

• Solcellskoll vann tävling för hållbara idéer

[2016-01-29] Solcellskollen med Erik Wallnér vann GU Ventures, Almi företagspartners och Ecocentrums tävling Pitcha din hållbara idé som gick av stapeln den 27 januari i Göteborg.

• GU Ventures invest in Kromnigon AB, a new biotech company providing whole solutions in multistaining

[2016-01-28] Simultaneous detection of multiple structures in biological samples using fluorescently labeled antibodies - multistaining - is a rapidly growing market in biological research and clinical diagnostics. GU Ventures has therefore made an investment in Kromnigon AB, that provide whole solutions in multistaining.

• GU Ventures portföljbolag Psilox får Bona Postulata-priset 2015

[2016-01-25] GU Ventures portföljbolag Psilox får Bona Postulata-priset 2015. Priset, som ska uppmuntra nyföretagare till att växa genom utbildningsdagar och nätverkande, delades ut för elfte gången i ordningen.

• PExA och AstraZeneca förlänger samarbetsavtal

[2016-01-07] GU Ventures portföljbolag PExA AB har åter förlängt det pågående samarbetet med AstraZeneca. Det gemensamma projektet syftar till att undersöka hur PExA:s teknologi för insamling av partiklar kan utnyttjas i AstraZenecas forsknings- och utvecklingsarbete inom sjukdomar i andningsvägarna.

• GU Ventures får fortsatt förtroende att driva Idébank på uppdrag av Regeringen

[2016-01-04] GU Ventures har beviljats 1 mkr i statligt stöd för att under 2016 driva Idébank vid Göteborgs universitet.

• Tävla och vinn med din hållbara idé!

[2015-12-22] GU Ventures tillsammans med Almi företagspartner och Ekocentrum håller i eventet Pitcha din idé som går av stapeln 27 januari 2016 på Ekocentrum i Göteborg. Fokus är på hållbara affärsidéer som löser dagens behov men samtidigt inte äventyrar kommande generationers behov. Ett extra pris kommer delas ut till en idé som kan bidra till en bättre integration.