Ny gemensam idétävling för lärosätena i Väst

Nyhet: 2011-08-25

Lärosätenas Idétävling Väst (LIV) är en helt ny idétävling som riktar sig till forskare vid lärosätena i Västsverige. Tävlingen arrangeras under 2011 av Innovationskontor Väst och GU Holding AB i samarbete med Göteborgs universitet, Chalmers, Högskolan i Borås, Högskolan i Halmstad, Högskolan i Jönköping och Sveriges Lantbruksuniversitetet i Skara.

Syftet med tävlingen är att bidra till att allmänt vidga synen på nyttiggörande och dess betydelse för forskningen, samt ge forskare möjligheten att testa nya former för nyttiggörande. På så sätt kan ännu fler forskningsresultat komma samhället tillgodo. En central roll i processen har lärosätenas innovationsrådgivare som hjälper forskarna att komma fram till vilka vägar till nyttiggörande som kan vara mest framkomliga.

- Som ett led i att vara en nyskapande professionslärosäte där samverkan med den offentliga sektorn och näringslivet ses som en viktig väg i att bidra till att stärka regionens tillväxt, är LIV en utmärkt metod för Högskolan i Borås att tillsammans med övriga högskolor och universitet utveckla stödet för de forskare som vill nyttiggöra sina resultat. Genom att högskolor och universitet gemensamt aktivt jobbar för att motivera våra forskare, kan vi således bidra till att stärka forskningens roll i regionutvecklingen. Det skall bli oerhört intressant att se vad LIV kan komma att resultera i, menar Staffan Lööf, utvecklingsdirektör på Högskolan i Borås.

En jury tar fram 1-3 pristagarna men även allmänheten kan vara med att påverka genom ett specialpris. Tävlingen drar igång nu och sista ansökningsdag är 6 november 2011.
Även om den gemensamma tävlingen är ny har erfarenheter hämtats från en tidigare, liknande satsning på Göteborgs universitet.
- GU Holding AB har på uppdrag av Göteborgs universitet och i samarbete med Västra Götalandsregionen, startat och arrangerat idétävlingar sedan 2006. Satsningen har resulterat i att GU Holding idag investerat i ett antal projekt och bolag som alla deltagit i idétävlingen. Tävlingen har lett till att forskare börjat tänka i nya banor kring sin forskning, och den har varit ett bra sätt att finna unika och kommersialiseringsbara idéer. Därför glädjer det mig att Innovationskontoret Väst, tillsammans med lärosätena i regionen, med stöd av våra erfarenheter arrangerar en gemensam idétävling . Min förhoppning är att vi genom Innovationskontor Väst, gemensamt medverkar för att bli bättre på att nyttiggöra den forskningen som syftar till att tillämpas i samhället, säger Margareta Wallin Peterson, prorektor vid Göteborgs universitet.

För mer information:

Isabel Fernandes, GU Holding AB, isabel.fernandes@holding.gu.se eller Lena Holmberg, Innovationskontor Väst, lena.holmberg@chalmers.se

AV: Isabel Fernandes

• Ärofyllt uppdrag inom Sidas Innovations Against Poverty

[2016-09-22] Inclusive Business Sweden, som utvecklas inom GU Ventures inkubator, har tillsammans med dess holländska samarbetspartners SNV och BoPInc fått det ärofyllda uppdraget att genomföra Sidas program Innovations Against Poverty Phase II. Programmet, som omfattar 70 mkr, syftar till att stimulera den privata sektorn att fokusera sina insatser, innovationer och resurser på att utveckla tjänster, produkter och system som bidrar till att minska fattigdomen i världen.

• Livsmedel från alternativa proteiner

[2016-09-20] Varmt välkommen den 13:e oktober till en workshop kring nya livsmedel baserade på miljömässigt mer hållbara proteinråvaror hos SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.

• Kommuniké från extra bolagsstämma i Cereno Scientific AB

[2016-09-09] Idag, den 9 september 2016, hölls extra bolagsstämma i Cereno Scientific AB. Nedan följer en sammanfattning av de beslut som fattades. Samtliga beslut fattades med erforderlig majoritet.

• PExA AB säljer PExA 2.0-instrument till Karolinska Institutet

[2016-09-09] PExA AB (¿PExA¿) meddelar att Karolinska Institutets enhet inom Experimentell astma och allergiforskning införskaffar ett komplett system, PExA 2.0. Instrumentet ska användas i det internationella bio­markörsprojektet ChAMP som leds av Professor Sven-Erik Dahlén. Ordervärdet uppgår till ca 335 000 kr och är planerat att levereras under det tredje kvartalet 2016.

• Alzinova ingår samarbete med ett medelstort globalt läkemedelsbolag

[2016-09-09] Alzinova har tecknat ett samarbetsavtal med ett medelstort globalt läkemedelsbolag. Samarbetet omfattar ett projekt kring Alzinovas patenterade A¿CC-oligomerer.

• PExA AB halvårsrapport

[2016-08-26] Styrelsen och verkställande direktören för PExA AB avger härmed halvårsrapport för 2016.

• Cereno Scientific halvårsrapport

[2016-08-26] Styrelsen och verkställande direktören för Cereno Scientific AB avger härmed rapport för det första halvåret 2016.

• Inclusive Business Forum 2016

[2016-08-25] GU Ventures inkubatorbolag Inclusive Business Sweden håller i oktober för fjärde året i rad det mycket uppskattade seminariet Inclusive Business Forum på SIDAs huvudkontor i Stockholm.