Ny gemensam idétävling för lärosätena i Väst

Nyhet: 2011-08-25

Lärosätenas Idétävling Väst (LIV) är en helt ny idétävling som riktar sig till forskare vid lärosätena i Västsverige. Tävlingen arrangeras under 2011 av Innovationskontor Väst och GU Holding AB i samarbete med Göteborgs universitet, Chalmers, Högskolan i Borås, Högskolan i Halmstad, Högskolan i Jönköping och Sveriges Lantbruksuniversitetet i Skara.

Syftet med tävlingen är att bidra till att allmänt vidga synen på nyttiggörande och dess betydelse för forskningen, samt ge forskare möjligheten att testa nya former för nyttiggörande. På så sätt kan ännu fler forskningsresultat komma samhället tillgodo. En central roll i processen har lärosätenas innovationsrådgivare som hjälper forskarna att komma fram till vilka vägar till nyttiggörande som kan vara mest framkomliga.

- Som ett led i att vara en nyskapande professionslärosäte där samverkan med den offentliga sektorn och näringslivet ses som en viktig väg i att bidra till att stärka regionens tillväxt, är LIV en utmärkt metod för Högskolan i Borås att tillsammans med övriga högskolor och universitet utveckla stödet för de forskare som vill nyttiggöra sina resultat. Genom att högskolor och universitet gemensamt aktivt jobbar för att motivera våra forskare, kan vi således bidra till att stärka forskningens roll i regionutvecklingen. Det skall bli oerhört intressant att se vad LIV kan komma att resultera i, menar Staffan Lööf, utvecklingsdirektör på Högskolan i Borås.

En jury tar fram 1-3 pristagarna men även allmänheten kan vara med att påverka genom ett specialpris. Tävlingen drar igång nu och sista ansökningsdag är 6 november 2011.
Även om den gemensamma tävlingen är ny har erfarenheter hämtats från en tidigare, liknande satsning på Göteborgs universitet.
- GU Holding AB har på uppdrag av Göteborgs universitet och i samarbete med Västra Götalandsregionen, startat och arrangerat idétävlingar sedan 2006. Satsningen har resulterat i att GU Holding idag investerat i ett antal projekt och bolag som alla deltagit i idétävlingen. Tävlingen har lett till att forskare börjat tänka i nya banor kring sin forskning, och den har varit ett bra sätt att finna unika och kommersialiseringsbara idéer. Därför glädjer det mig att Innovationskontoret Väst, tillsammans med lärosätena i regionen, med stöd av våra erfarenheter arrangerar en gemensam idétävling . Min förhoppning är att vi genom Innovationskontor Väst, gemensamt medverkar för att bli bättre på att nyttiggöra den forskningen som syftar till att tillämpas i samhället, säger Margareta Wallin Peterson, prorektor vid Göteborgs universitet.

För mer information:

Isabel Fernandes, GU Holding AB, isabel.fernandes@holding.gu.se eller Lena Holmberg, Innovationskontor Väst, lena.holmberg@chalmers.se

AV: Isabel Fernandes

• CELLINK offentliggör kvartalsrapport för tredje kvartalet

[2017-07-19] CELLINK AB (¿CELLINK¿ eller ¿Bolaget¿) offentliggör kvartalsrapport för perioden 1 mars 2017 ¿ 31 maj 2017 samt resultatet för de första nio månaderna.

• CELLINK genomför riktad nyemission av B-aktier om 30 MSEK

[2017-07-12] Styrelsen för CELLINK AB (publ) ("CELLINK" eller "Bolaget") har, med stöd av det bemyndigande styrelsen erhöll på Bolagets årsstämma den 29 september 2016, beslutat om en riktad nyemission till en minde grupp investerare om totalt 344 829 B-aktier.

• Smartster förstärker styrelsen och tar in mer kapital

[2017-07-12] Smartster (Smartster Group AB), som byggt en digital marknadsplats för erbjudanden i flera länder, har förstärkt styrelsen med Tommy Svensson som tidigare arbetat för bl.a. Hemtex, Lindex och Jetshop. Samtidigt har bolaget fyllt på kassan för dess fortsatta utveckling. Kapitalet om 6,3 MSEK kom från ett antal svenska och norska investerare med kompetens inom retail, fastighet och finans.

• CELLINK tecknar distributionsavtal med Thermo Fisher Scientific ANZ

[2017-07-11] CELLINK har tecknat ett exklusivt distributionsavtal med en av världens största distributörer av laboratorieutrustning för Australien och Nya Zeeland. Avtalet omfattar distribueringen av alla CELLINKs produkter och hjälper CELLINK att nå fler kunder i regionen.

• VINNOVA befäster GU Ventures excellence med 4 mkr

[2017-07-08] VINNOVA har utvärderat ett flertal inkubatorer under våren och har beslutat om att fortsatt bevilja stöd till bland annat GU Ventures med 4 mkr i det nationella excellence programmet för svenska inkubatorer.

• Sök pengar till affärsidé som leder till minskad segregation!

[2017-07-07] Har du en idé som leder till minskad segregation? Då finns det pengar att söka! Den 24:e augusti kl 13 står GU Ventures tillsammans med Mötesplats Social Innovation värd för Vinnovas informationsmöte i Göteborg kring utlysningen ¿Social innovation mot segregation¿.

• Alzinova: Alzinova inleder EU finansierat SME instruments steg 1 projekt och tilldelas coach

[2017-07-03] Alzinova har nu påbörjat projektet ¿Novel Immunotherapeutic Vaccine for the treatment of Alzheimer¿s disease (IMMOVA)¿, för vilket bolaget erhöll finansiering genom Horizon 2020 SME instruments steg 1. Europeiska kommissionen erbjuder, förutom bidraget, också en coach till projektet, som nu har utsetts.

• Toleranzia: Uppdatering kring optimeringsarbetet avseende tillverkningsprocessen för läkemedelskandidaten TOL1

[2017-07-03] Efter att ha genomfört ett flertal förändringar i tillverkningsprocessen för bolagets läkemedelskandidat TOL1 har Toleranzia nu uppnått en betydligt renare produkt som bedöms uppfylla de kvalitetskrav som ställs på biologiska läkemedel. Arbetet med att förbättra produktiviteten och utbytet i processen fortgår i samarbete med extern expertis ¿ Leads To Development SARL (¿L2D¿). Denna ytterligare optimering medför att den tidigare meddelade övergripande tidplanen kommer att förskjutas något. Första kliniska studie planeras att starta 2019.