Till startsida
Webbkarta

Ny gemensam idétävling för lärosätena i Väst

Nyhet: 2011-08-25

Lärosätenas Idétävling Väst (LIV) är en helt ny idétävling som riktar sig till forskare vid lärosätena i Västsverige. Tävlingen arrangeras under 2011 av Innovationskontor Väst och GU Holding AB i samarbete med Göteborgs universitet, Chalmers, Högskolan i Borås, Högskolan i Halmstad, Högskolan i Jönköping och Sveriges Lantbruksuniversitetet i Skara.

Syftet med tävlingen är att bidra till att allmänt vidga synen på nyttiggörande och dess betydelse för forskningen, samt ge forskare möjligheten att testa nya former för nyttiggörande. På så sätt kan ännu fler forskningsresultat komma samhället tillgodo. En central roll i processen har lärosätenas innovationsrådgivare som hjälper forskarna att komma fram till vilka vägar till nyttiggörande som kan vara mest framkomliga.

- Som ett led i att vara en nyskapande professionslärosäte där samverkan med den offentliga sektorn och näringslivet ses som en viktig väg i att bidra till att stärka regionens tillväxt, är LIV en utmärkt metod för Högskolan i Borås att tillsammans med övriga högskolor och universitet utveckla stödet för de forskare som vill nyttiggöra sina resultat. Genom att högskolor och universitet gemensamt aktivt jobbar för att motivera våra forskare, kan vi således bidra till att stärka forskningens roll i regionutvecklingen. Det skall bli oerhört intressant att se vad LIV kan komma att resultera i, menar Staffan Lööf, utvecklingsdirektör på Högskolan i Borås.

En jury tar fram 1-3 pristagarna men även allmänheten kan vara med att påverka genom ett specialpris. Tävlingen drar igång nu och sista ansökningsdag är 6 november 2011.
Även om den gemensamma tävlingen är ny har erfarenheter hämtats från en tidigare, liknande satsning på Göteborgs universitet.
- GU Holding AB har på uppdrag av Göteborgs universitet och i samarbete med Västra Götalandsregionen, startat och arrangerat idétävlingar sedan 2006. Satsningen har resulterat i att GU Holding idag investerat i ett antal projekt och bolag som alla deltagit i idétävlingen. Tävlingen har lett till att forskare börjat tänka i nya banor kring sin forskning, och den har varit ett bra sätt att finna unika och kommersialiseringsbara idéer. Därför glädjer det mig att Innovationskontoret Väst, tillsammans med lärosätena i regionen, med stöd av våra erfarenheter arrangerar en gemensam idétävling . Min förhoppning är att vi genom Innovationskontor Väst, gemensamt medverkar för att bli bättre på att nyttiggöra den forskningen som syftar till att tillämpas i samhället, säger Margareta Wallin Peterson, prorektor vid Göteborgs universitet.


För mer information:

Isabel Fernandes, GU Holding AB, isabel.fernandes@holding.gu.se eller Lena Holmberg, Innovationskontor Väst, lena.holmberg@chalmers.se
 

 


 

AV: Isabel Fernandes

Nyheter

 • Invigning av SeaTwirls unika havsbaserade vindkraftverk

  [2015-10-01] Sverigepremiär: GU Ventures inkubatorbolag SeaTwirl bjuder in till presstress. Följ med till havs på invigningen av Sveriges enda vertikala havsbaserade flytande vindkraftverk! Konstruktionen är helt unik och kommer totalt att förändra vår syn på hur offshore vindkraftverk kommer att se ut i framtiden.

 • Småskalig kärnfusion kan bli ny energikälla

  [2015-09-25] Om Prof Leif Holmlids och GU Ventures affärsprojekt Ultradese som bygger en ny typ av små energikällor baserat på kärnfusion. Igår släpptes pressreleasen om denna upptäckt från Göteborgs universitet, som vi jobbat med i tre-fyra år redan.

 • GU Ventures satsar på IT-lösningar för morgondagens hälsa

  [2015-09-23] Vi på GU Ventures arbetar med att utveckla idéer från Göteborgs universitet till kommersiella verksamheter och vi vill gärna komma i kontakt med dig som har en bra idé inom området e-hälsa.

 • Finwire intervju och filmning av PExA!

  [2015-09-17] Finwire TV besökte PExA 14 sept och resultatet av deras filmer finns på YouTube. Dessutom har Finwires journalist Mats Hård intervjuat PExAs VD Erik Ekbo.

 • PExAs teckningstid är inledd (17 sept - 1 okt)

  [2015-09-17] Teckningstiden inledd för nyemission i PExA AB inför planerad notering på AktieTorget.

 • Mer pengar till Social Innovation

  [2015-09-17] VINNOVA satsar 10 miljoner kronor på social innovation med inriktning mot säkrare vägar för människor på flykt och integration av nyanlända.

 • Erik Ekbo ny vd för Pexa

  [2015-09-10] GU Ventures inkubatorbolag PExA AB har rekryterat Erik Ekbo som ny vd. Den 2 november noteras PExA på Aktietorget.

 • GU Holding byter namn till GU Ventures

  [2015-08-28] I år firar GU Holding 20 år som inkubator och investerare i tidiga nya affärsidéer med anknytning till Göteborgs universitet. Verksamheten har expanderat kraftigt och vår inkubator- och investeringsverksamhet är nu rankad som topp 10 i Europa. För att visa att vi är mer än ett traditionellt holdingbolag byter vi nu bolagsnamn till GU Ventures.

Fler nyheter

Till sidans topp