Ny gemensam idétävling för lärosätena i Väst

Nyhet: 2011-08-25

Lärosätenas Idétävling Väst (LIV) är en helt ny idétävling som riktar sig till forskare vid lärosätena i Västsverige. Tävlingen arrangeras under 2011 av Innovationskontor Väst och GU Holding AB i samarbete med Göteborgs universitet, Chalmers, Högskolan i Borås, Högskolan i Halmstad, Högskolan i Jönköping och Sveriges Lantbruksuniversitetet i Skara.

Syftet med tävlingen är att bidra till att allmänt vidga synen på nyttiggörande och dess betydelse för forskningen, samt ge forskare möjligheten att testa nya former för nyttiggörande. På så sätt kan ännu fler forskningsresultat komma samhället tillgodo. En central roll i processen har lärosätenas innovationsrådgivare som hjälper forskarna att komma fram till vilka vägar till nyttiggörande som kan vara mest framkomliga.

- Som ett led i att vara en nyskapande professionslärosäte där samverkan med den offentliga sektorn och näringslivet ses som en viktig väg i att bidra till att stärka regionens tillväxt, är LIV en utmärkt metod för Högskolan i Borås att tillsammans med övriga högskolor och universitet utveckla stödet för de forskare som vill nyttiggöra sina resultat. Genom att högskolor och universitet gemensamt aktivt jobbar för att motivera våra forskare, kan vi således bidra till att stärka forskningens roll i regionutvecklingen. Det skall bli oerhört intressant att se vad LIV kan komma att resultera i, menar Staffan Lööf, utvecklingsdirektör på Högskolan i Borås.

En jury tar fram 1-3 pristagarna men även allmänheten kan vara med att påverka genom ett specialpris. Tävlingen drar igång nu och sista ansökningsdag är 6 november 2011.
Även om den gemensamma tävlingen är ny har erfarenheter hämtats från en tidigare, liknande satsning på Göteborgs universitet.
- GU Holding AB har på uppdrag av Göteborgs universitet och i samarbete med Västra Götalandsregionen, startat och arrangerat idétävlingar sedan 2006. Satsningen har resulterat i att GU Holding idag investerat i ett antal projekt och bolag som alla deltagit i idétävlingen. Tävlingen har lett till att forskare börjat tänka i nya banor kring sin forskning, och den har varit ett bra sätt att finna unika och kommersialiseringsbara idéer. Därför glädjer det mig att Innovationskontoret Väst, tillsammans med lärosätena i regionen, med stöd av våra erfarenheter arrangerar en gemensam idétävling . Min förhoppning är att vi genom Innovationskontor Väst, gemensamt medverkar för att bli bättre på att nyttiggöra den forskningen som syftar till att tillämpas i samhället, säger Margareta Wallin Peterson, prorektor vid Göteborgs universitet.

För mer information:

Isabel Fernandes, GU Holding AB, isabel.fernandes@holding.gu.se eller Lena Holmberg, Innovationskontor Väst, lena.holmberg@chalmers.se

AV: Isabel Fernandes

• GU Ventures har utökat teamet med tre nya kollegor

[2016-11-30] GU Ventures AB, som stödjer nya innovativa idéer med koppling till Göteborgs universitet, har till sin topprankade inkubator- och investeringsverksamhet rekryterat en ny affärsutvecklare med bakgrund från läkemedelsindustrin, samt två redovisningsekonomer till enheten Ekonomiservice. Enheten sköter GU Ventures start-ups ekonomihantering, som har vuxit i takt med antal start-ups som nyttjar tjänsterna och deras tillväxt.

• GU Ventures redogör för sina nya satsningar

[2016-11-30] GU Ventures AB, som stödjer nya innovativa idéer med koppling till Göteborgs universitet, har hittills under 2016 beslutat om att stötta sju nya start-ups genom sin inkubations- och investeringsverksamhet, två nya innehav samt tolv nya entre­prenörsskoleprojekt i samarbete med Göteborgs universitets entreprenörsskolor. Inkubatorn har samtidigt examinerat och avvecklat ett antal verksamheter och flera goda avyttringar har genomförts av alumnibolags­innehaven. Idag bistår GU Ventures 70 bolag och projekt, varav 28 utvecklas i inkubatorn.

• Seminarium om Göteborgs entreprenöriella ekosystem inom Life Science och socialt entreprenörskap

[2016-11-24] Den 16 november anordnades ett seminarium om hur det entreprenöriella ekosystemet inom Life Science och socialt entreprenörskap fungerar i Göteborg idag.

• Finansiera din sociala innovation!

[2016-11-22] VINNOVA öppnar den 15 december 2016 en ny utlysning inom social innovation för dig som har en innovativ lösning som kan skapa positiva samhällseffekter i Sverige. Är ni ett företag eller ideell organisation och har en ny, smart lösning ¿ med potential att bli finansiellt hållbar. Då kan ni söka finansiering hos Vinnova för att utveckla en social innovation och testa lösningen i en relevant miljö.

• Mymo AddOns är med och skapar framtidens omlastningsterminaler i EU-projektet Aeolix

[2016-11-17] GU Ventures-bolaget MyMo AB utvecklar och säljer it-lösningar som förbättrar och automatiserar arbetsprocesser hos företag. Bolaget ingår nu i ett omfattande EU-projekt som går under namnet Aeolix. Projektet går ut på att nya eller redan befintliga lösningar ska sammanlänkas och bli en del av ett digitalt ekosystem för hela Europa där transportaktörer kan dela information med varandra på ett mycket enklare sätt än vad som görs idag. Projektets totala budget är 16 miljoner euro och startades den 1 september 2016.

• Oncorena stärker styrelsen

[2016-11-16] Oncorena Holding AB meddelar idag att bolaget på en extra bolagsstämma förstärkt styrelsen efter den kapitalisering som utfördes tidigare i höst. Bland andra väljs Ann-Charlotte Rosendahl från GU Ventures in i styrelsen.

• Toleranzia beviljas USA-patent och ansöker om ännu en Orphan Drug

[2016-11-04] Toleranzia meddelade under veckan att bolagets plattformsteknologi beviljas USA-patent och att bolaget ansöker om ännu en Orphan Drug Designation, "ODD" för bolagets nya TOL2-tolerogen hos det amerikanska Food and Drug Administration, "FDA", vilket är en s k särläkemedelsstatus med marknadsexklusivitet.