Ny gemensam idétävling för lärosätena i Väst

Nyhet: 2011-08-25

Lärosätenas Idétävling Väst (LIV) är en helt ny idétävling som riktar sig till forskare vid lärosätena i Västsverige. Tävlingen arrangeras under 2011 av Innovationskontor Väst och GU Holding AB i samarbete med Göteborgs universitet, Chalmers, Högskolan i Borås, Högskolan i Halmstad, Högskolan i Jönköping och Sveriges Lantbruksuniversitetet i Skara.

Syftet med tävlingen är att bidra till att allmänt vidga synen på nyttiggörande och dess betydelse för forskningen, samt ge forskare möjligheten att testa nya former för nyttiggörande. På så sätt kan ännu fler forskningsresultat komma samhället tillgodo. En central roll i processen har lärosätenas innovationsrådgivare som hjälper forskarna att komma fram till vilka vägar till nyttiggörande som kan vara mest framkomliga.

- Som ett led i att vara en nyskapande professionslärosäte där samverkan med den offentliga sektorn och näringslivet ses som en viktig väg i att bidra till att stärka regionens tillväxt, är LIV en utmärkt metod för Högskolan i Borås att tillsammans med övriga högskolor och universitet utveckla stödet för de forskare som vill nyttiggöra sina resultat. Genom att högskolor och universitet gemensamt aktivt jobbar för att motivera våra forskare, kan vi således bidra till att stärka forskningens roll i regionutvecklingen. Det skall bli oerhört intressant att se vad LIV kan komma att resultera i, menar Staffan Lööf, utvecklingsdirektör på Högskolan i Borås.

En jury tar fram 1-3 pristagarna men även allmänheten kan vara med att påverka genom ett specialpris. Tävlingen drar igång nu och sista ansökningsdag är 6 november 2011.
Även om den gemensamma tävlingen är ny har erfarenheter hämtats från en tidigare, liknande satsning på Göteborgs universitet.
- GU Holding AB har på uppdrag av Göteborgs universitet och i samarbete med Västra Götalandsregionen, startat och arrangerat idétävlingar sedan 2006. Satsningen har resulterat i att GU Holding idag investerat i ett antal projekt och bolag som alla deltagit i idétävlingen. Tävlingen har lett till att forskare börjat tänka i nya banor kring sin forskning, och den har varit ett bra sätt att finna unika och kommersialiseringsbara idéer. Därför glädjer det mig att Innovationskontoret Väst, tillsammans med lärosätena i regionen, med stöd av våra erfarenheter arrangerar en gemensam idétävling . Min förhoppning är att vi genom Innovationskontor Väst, gemensamt medverkar för att bli bättre på att nyttiggöra den forskningen som syftar till att tillämpas i samhället, säger Margareta Wallin Peterson, prorektor vid Göteborgs universitet.

För mer information:

Isabel Fernandes, GU Holding AB, isabel.fernandes@holding.gu.se eller Lena Holmberg, Innovationskontor Väst, lena.holmberg@chalmers.se

AV: Isabel Fernandes

• Tomas Lindström ny vd för Psilox AB

[2017-02-03] Psilox AB:s styrelse har beslutat att utse Tomas Lindström till ny vd. Tomas Lindström tillträder sin anställning den 1 februari 2017.

• IDA-änglarna och GU Ventures ingår samarbete

[2017-02-03] IDA-änglarna (Investing Dedicated Angels), drygt trettio kvinnliga investerare, och GU Ventures har inlett ett samarbete med mål att öka stöttningen av företag i tidiga skeden genom finansiella- och personella resurser.

• GU Ventures uppmärksammar och gratulerar

[2017-02-03] GU Ventures vision är att förbättra världen genom att kommersialisera nya banbrytande idéer. För att uppnå det behövs engagerade, duktiga och drivna individer, som med egen övertygelse gör exceptionella saker.

• Emerge Investment Group acquires GU Ventures shares in Kromnigon

[2017-01-27] GU Ventures is delighted to announce the sale of its shares in Kromnigon, one of its promising incubator companies, to entrepreneur Matthias Papp and his company Emerge Investment Group. Kromnigon has during that time developed and validated its two products, SpectraSplit and FlexiStain, which are about to be launched on to the market. Kromnigon remains in the incubator at GU Ventures.

• GU Ventures satsar på innovationer

[2017-01-23] GU Ventures vision är att förbättra världen genom att kommersialisera nya banbrytande idéer.

• PExA är en intressant aktie som är värd att följa närmare - SvD Börsplus

[2017-01-23] GU Ventures-bolaget PExA har just börjat sälja sitt nya forskningsinstrument för att mäta partiklar i utandningsluften. "Det ser lovande ut även om stora utmaningar kvarstår. Aktien är idag varken uppblåst eller billig. Vi tycker Pexa är klart intressant och värd att följa närmare framöver", skriver SvD Börsplus i en analys i fredags.

• Invitation: Welcome to Food Venture & Partnering Days, 3-4 of May in Gothenburg

[2017-01-20] We hereby invite you as an investor/industry representative to Food Venture & Partnering Days, 3-4 of May in Gothenburg, Sweden.

• GU Ventures önskar GOD JUL och GOTT NYTT 2017!

[2016-12-23] GU Ventures vill tacka alla idégivare, entreprenörer, styrelser, kunder, finansiärer, investerare, leverantörer och partners, som vi arbetat med under året, för ett fantastiskt 2016 och önska God Jul och Gott Nytt År!