Ny gemensam idétävling för lärosätena i Väst

Nyhet: 2011-08-25

Lärosätenas Idétävling Väst (LIV) är en helt ny idétävling som riktar sig till forskare vid lärosätena i Västsverige. Tävlingen arrangeras under 2011 av Innovationskontor Väst och GU Holding AB i samarbete med Göteborgs universitet, Chalmers, Högskolan i Borås, Högskolan i Halmstad, Högskolan i Jönköping och Sveriges Lantbruksuniversitetet i Skara.

Syftet med tävlingen är att bidra till att allmänt vidga synen på nyttiggörande och dess betydelse för forskningen, samt ge forskare möjligheten att testa nya former för nyttiggörande. På så sätt kan ännu fler forskningsresultat komma samhället tillgodo. En central roll i processen har lärosätenas innovationsrådgivare som hjälper forskarna att komma fram till vilka vägar till nyttiggörande som kan vara mest framkomliga.

- Som ett led i att vara en nyskapande professionslärosäte där samverkan med den offentliga sektorn och näringslivet ses som en viktig väg i att bidra till att stärka regionens tillväxt, är LIV en utmärkt metod för Högskolan i Borås att tillsammans med övriga högskolor och universitet utveckla stödet för de forskare som vill nyttiggöra sina resultat. Genom att högskolor och universitet gemensamt aktivt jobbar för att motivera våra forskare, kan vi således bidra till att stärka forskningens roll i regionutvecklingen. Det skall bli oerhört intressant att se vad LIV kan komma att resultera i, menar Staffan Lööf, utvecklingsdirektör på Högskolan i Borås.

En jury tar fram 1-3 pristagarna men även allmänheten kan vara med att påverka genom ett specialpris. Tävlingen drar igång nu och sista ansökningsdag är 6 november 2011.
Även om den gemensamma tävlingen är ny har erfarenheter hämtats från en tidigare, liknande satsning på Göteborgs universitet.
- GU Holding AB har på uppdrag av Göteborgs universitet och i samarbete med Västra Götalandsregionen, startat och arrangerat idétävlingar sedan 2006. Satsningen har resulterat i att GU Holding idag investerat i ett antal projekt och bolag som alla deltagit i idétävlingen. Tävlingen har lett till att forskare börjat tänka i nya banor kring sin forskning, och den har varit ett bra sätt att finna unika och kommersialiseringsbara idéer. Därför glädjer det mig att Innovationskontoret Väst, tillsammans med lärosätena i regionen, med stöd av våra erfarenheter arrangerar en gemensam idétävling . Min förhoppning är att vi genom Innovationskontor Väst, gemensamt medverkar för att bli bättre på att nyttiggöra den forskningen som syftar till att tillämpas i samhället, säger Margareta Wallin Peterson, prorektor vid Göteborgs universitet.

För mer information:

Isabel Fernandes, GU Holding AB, isabel.fernandes@holding.gu.se eller Lena Holmberg, Innovationskontor Väst, lena.holmberg@chalmers.se

AV: Isabel Fernandes

• CELLINK genomför riktad nyemission av B-aktier om 30 MSEK till Handelsbanken Fonder

[2017-10-06] Styrelsen för CELLINK AB (publ) ("CELLINK" eller "Bolaget") har, med stöd av det bemyndigande styrelsen erhöll på Bolagets årsstämma den 29 september 2016, beslutat om en riktad nyemission till Handelsbanken Fonder om totalt 326 087 B-aktier.

• SeaTwirl släpper bokslutskommuniké

[2017-10-06] Styrelsen och verkställande direktören för SeaTwirl AB avger rapport för perioden 2016-09-01 - 2017-08-31.

• Hypocampus inleder samarbete med Sophiahemmet Högskola

[2017-10-06] Sophiahemmet Högskola har valt att samarbeta med Hypocampus för att göra årets skräddarsydda intensivutbildning för nyanlända läkare ännu bättre. För andra året i rad ges kursen med målet att underlätta för studenterna att klara kunskapsprovet för utomeuropeiska läkare. Studenterna kommer att använda Hypocampus plattform i sin utbildning.

• Cereno Scientific får godkännande för att starta klinisk studie med sin läkemedelskandidat CS1

[2017-10-06] Cereno Scientific (Aktietorget: ¿CRNO B¿) meddelar idag att företaget har fått godkännande av Läkemedelsverket och Etikprövningsnämnden i Uppsala för att starta en klinisk studie med läkemedelskandidaten CS1.

• Alzinova rapporterar EU finansierat SME instrument steg 1

[2017-10-06] Alzinova har nu slutfört och avrapporterat projektet ¿Novel Immunotherapeutic Vaccine for the treatment of Alzheimer¿s disease (IMMOVA)¿, för vilket bolaget erhöll finansiering genom Horizon 2020 SME instruments steg 1 med ¿ 50,000.

• PExA får order från Finland

[2017-10-06] PExA AB ("PExA") kan rapportera att bolaget erhållit en order från ett ledande barnsjukhus i Finland. Affären innebär att kunden hyr ett komplett system, PExA 2.0, under minst sex månader. Ordervärdet uppgår till cirka 120 000 kr.

• CELLINK har ingått samarbetsavtal med MIT i USA

[2017-10-06] CELLINK har ingått ett samarbetsavtal med professor Robert S. Langers laboratorium vid Massachusetts Institute of Technology i USA. Labbet är erkänt som det största biomedicinska laboratoriet i världen med över 100 forskare. Samarbetet är inledningsvis ett år, innefattande flera olika forskningsprojekt.

• CELLINK beviljas mönsterskydd

[2017-10-06] CELLINK har beviljats mönsterskydd för bolagets senaste produkt, BIO X. Mönsterskyddet även kallat designpatent är en komponent i bolagets IP-strategi för att skydda sina tillgångar.