Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Konsortium förvärvar del av GU Ventures aktiepost i PExA

Nyhet: 2017-06-14

PExA AB ("PEXA") meddelar härmed att ett konsortium bestående av befintliga delägare, inkluderat styrelseledamöter och ledning, har utökat sitt ägande i PExA genom att förvärva en tredjedel av GU Ventures aktiepost. Transaktionen omfattar totalt 310 801 aktier, varav 14 000 A-aktier och 296 801 B-aktier, motsvarande ca 3% av kapitalet och av rösterna.


PExAs banbrytande metodologi och forskningsinstrument för att studera luftvägssjukdomar, som till exempel astma och kroniskt obstruktiv lungsjukdom, KOL, används numera av forskargrupper i flera länder och vid en amerikansk federal myndighet samt i samarbetet med det globala läkemedelsbolaget AstraZeneca. Köparna som utgör konsortiet bedömer verksamheten som lovande med stor internationell tillväxtpotential.
Konsortiet består av nio personer, såsom investerarna Stefan Lundgren, John Andersson Moll, Peter Nilsson tillsammans med styrelsens ordförande Claes Holmberg, styrelseledamöterna Anna-Carin Olin, Lena Kajland-Wilén och Bertil G Larsson, samt ledningen med VD Erik Ekbo och CTO Svante Höjer. Alla har varit delägare i bolaget och många av dem har investerat vid flera tillfällen. De har god kunskap om PExAs affärsstrategi och framgångar.


- Vi bedömer konsortiet som strategiskt viktiga aktieägare i PExA, då de har stor erfarenhet och kompetens inom verksamhetsområdet dels som nyckelpersoner, dels som hängivna och långsiktiga investerare. Styrelseledamöterna och ledningen är dessutom dagligdags engagerade i bolagets utveckling. Vi har av dessa skäl sett det som mycket positivt att kunna sälja en tredjedel av GU Ventures innehav till dessa aktieägare, som därmed har befäst sina långsiktiga ägarengagemang i bolaget genom förvärvet av GU Ventures A- och B-aktier, säger Klementina Österberg, VD för GU Ventures AB.


GU Ventures, som helägt statligt holdingbolag knutet till Göteborgs universitet, har som första investerare och inkubator stöttat PExA sedan 2010 och arbetat dedikerat med företagsutvecklingen tillsammans med grundare, personal, styrelse och andra investerare. GU Ventures har som uppgift att stötta företag i startskeden och lämna över till privata kapitalmarknaden när företagen har kommit ut på sin marknad. Nu kan GU Ventures konstatera att PExA har uppnått detta mål och GU Ventures tar möjligheten att tack vare transaktionen återanvända sitt investeringskapital inkl. avkastning till nya företag i tidig fas. I portföljen finns 50 andra start-up företag, framför-allt inom life science sektorn och inom miljö, energi, livsmedel, IT, mm.


- Vi är mycket nöjda med att ha kunna genomföra denna affär. Vi tror fortsatt mycket på PExA naturligtvis och känner att det är nu en ännu roligare fas som inleds när PExA har kommit ut på marknaden, säger Anna-Carin Olin, styrelseledamot och grundare för PExA AB.
 

Efter genomförd transaktion uppgår GU Ventures innehav i PExA till 606 244 aktier, varav 78 500 A-aktier och 527 744 B-aktier, motsvarande 6,6 procent av kapitalet och 10 procent av antalet röster.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Erik Ekbo, VD PExA AB
Telefon: 0723-92 30 30
E-post: erik@pexa.se

Klementina Österberg, VD GU Ventures AB
Telefon: 0704-40 11 90
E-post: klementina@ventures.gu.se
 

 

PExA AB (556956-9246) utvecklar och marknadsför ett forskningsinstrument med därtill hörande produkter och tjänster till lungforskare för enkel och icke-invasiv provtagning, i syfte att studera luftvägssjukdomar som exempelvis astma och kroniskt obstruktiv lungsjukdom, KOL. Provtagning med PExA kan användas till att upptäcka lungsjukdomar i ett tidigt skede. Provet kan liknas vid ett "blodprov för de små luftvägarna". Syftet är att underlätta utvecklingen av tillförlitlig och mer individualiserad diagnos, övervakning och behandling av luftvägssjukdomar. Den ursprungliga idén och forskningen bakom metoden kommer från enheten för Arbets- och miljömedicin vid Sahlgrenska akademin inom Göteborgs universitet. Den kommersiella verksamheten startade 2010 med stöd av GU Ventures inkubator och bolaget är grundat av uppfinnare, nyckelpersoner, affärsänglar och GU Ventures. Bolagets B-aktie är noterad på AktieTorget.

GU Ventures AB (556518-9098) bedriver en inkubator och en såddinvesteringsverksamhet, som har topprankats av UBI Global Index. Bolaget är helägt av svenska staten och förvaltas av Göteborgs universitet. Förutom hyres- och tjänsteintäkter från företagen och Göteborgs universitet, finansieras det av Västra Götalandsregionen, VINNOVA, Tillväxtverket, EU, samt av Regeringskansliet.
Fakta om GU Ventures bolag:
- 140+ start-ups har fått stöd hittills, varav 100 bedriver verksamhet idag.
- Dessa omsätter sammanlagt ca 300 MSEK, sysselsätter 350 personer och har rest över 1000 MSEK.
- ett 30-tal har sålts med förtjänst, varefter kapitalet har återinvesterats i nya företag.
- 30 finns i inkubatorn och sysselsätter 100 personer.
- 11 är noterade på AktieTorget och Nasdaq First North.

 

AV:

Nyheter

 • PExA: Bolaget får order på PExA 2.0

  [2017-08-15] PExA AB ("PExA"), meddelar att Thoraxkliniken vid Skånes universitetssjukhus i Lund beställer sitt andra produktsystem, PExA 2.0. Det första levererades i början av 2017. Ordervärdet på det nya systemet uppgår till ca 335 000 kr och leverans ska enligt plan ske under tredje kvartalet 2017.

 • Nya publikationer med CELLINKs teknologier

  [2017-08-15] CELLINKs produkter har nyligen presenterats i flera nya publikationer av kunder och samarbetspartners. Publikationerna visar de fortsatta framstegen inom Bioprintning, samt hur CELLINKs produktsortiment hjälper till att påskynda forskning inom området.

 • Sixera tar in 10 mkr och investerarna köper flera delägares aktier

  [2017-08-10] Sixera Pharma AB (¿Sixera¿), som utvecklar en ny medicinering mot Nethertons syndrom ¿ en mycket ovanlig hudsjukdom hos barn, har just tagit in 10 mkr. Investerarna, som är välrenommerade inom läkemedelsbranschen, har även en option om att investera ytterligare 25 mkr. Investerarna har även köpt flera delägares aktier, bl.a. 2/3-delar av GU Ventures aktiepost.

 • Alzinova om erhållen H2020 finansiering och tilldelad coach

  [2017-08-10] Alzinova har påbörjat projektet ¿Novel Immunotherapeutic Vaccine for the treatment of Alzheimer¿s disease (IMMOVA)¿, för vilket bolaget erhöll finansiering genom EU:s Horizon 2020 SME instruments, steg 1. Europeiska kommissionen erbjuder, förutom bidraget, också en coach till projektet, som är Carol Routledge.

 • Seatwirl: bolaget söker affärsutvecklare och utvecklingsingenjör

  [2017-08-03] SeaTwirl AB utvecklar en ny typ av flytande vindkraftverk som är robust, enkelt och kostnadseffektivt. Bolaget är i en expansiv fas och söker därför en affärsutvecklare och en utvecklingsingenjör.

 • Seatwirl: firar två år i drift - grattis SEATWIRL S1!

  [2017-08-01] Den 22 Juli 2017 firade Seatwirl att SEATWIRL S1 varit i drift i två år. GU Ventures gratulerar bolaget till denna bedrift!

 • Cellink: Erik Gatenholm, VD skriver i Forbes.com

  [2017-08-01] Erik Gatenholm som är VD och medgrundare till CELLINK tipsar i nättidningen Forbes.com om vilka medarbetare man behöver ha med i sitt team för att nå framgång med sitt startup-bolag inom Biotech.

 • Appspotr: bolagets företrädesemission övertecknad med teckningsgrad om cirka 320 procent

  [2017-08-01] AppSpotr tar in cirka 15 MSEK sammanlagt under juli, genom dels en företrädes- och dels en riktad emission. Företrädesemissionen om cirka 10,3 MSEK tecknades till cirka 32,8 MSEK inklusive teckningsförbindelser, vilket motsvarar en teckningsgrad om cirka 320 procent. I den riktade emissionen tecknades 5 MSEK.

Fler nyheter

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2015-02-06
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?