GU Holding samarbetar med Innovationskontor Väst i två pilotprojekt

Nyhet: 2011-06-27

GU Holding och Innovationskontor Väst kommer under 2011 att tillsammans leda två pilotprojekt i samarbete med sex andra lärosäten i regionen.

Pilotprojektet vill arbeta med att förändra attityder hos forskare och få dem att öppna ögonen för andra vägar än de strikt vetenskapliga. Detta har GU Holding arbetat med under flera år i projektet MAGU (Metodutveckling och attitydpåverkan vid Göteborgs universitet) som har delfinansierats av VGR. Där nåddes stor framgång med koncepten Idétävling och tidskriften Forskare & Företag.

Mot bakgrund av framgångarna skall nu GU Holding tillsammans med Innovationskontor Väst fortsätta utveckla koncepten och har erbjudit alla lärosäten i Väst att ta del av partnerskapet. Första insatsen är en gemensam idétävling – Lärosätenas Idétävling Väst (LIV). Tävlingen arrangeras av Innovationskontor Väst och GU Holding i samarbete med Göteborgs universitet, Chalmers, Högskolan i Jönköping, Högskolan i Borås, Högskolan i Halmstad samt Sveriges Lantbruksuniversitet i Skara.

LIV är en idétävling för forskare, professorer och doktorander knutna till de medverkande lärosätena, som vill realisera och nyttiggöra sitt forskningsresultat. LIV skall uppmuntra idégivare till att testa idéer ur ett nyttiggörandeperspektiv. Ansökningsdeadline är den 6 november 2011. För mer information: www.holding.gu.se.

Inom GU Holdings tidigare projekt MAGU och idétävling, deltog många idégivare under de fyra projektåren. Idag ingår tre idéer som tävlat och vunnit idétävlingen i GU Holdings portfölj - två som bolag och ett som affärsprojekt.

- Vi vill nu med LIV använda oss av GU Holdings tidigare erfarenheter, slå våra kloka huvuden ihop, och ge forskare möjligheten att testa sina idéer. Förhoppningsvis leder LIV till ett antal nya idéer vid samtliga lärosätena. Idéer som på ett eller annat sätt kan komma samhället till nytta, säger Isabel Fernandes, projektledare i LIV och POW (se nedan), tidigare projektledare i MAGU.

Den andra insatsen POW – Publikation och Webb kommer att skapa en gemensam artikelbank som de olika lärosätena kan använda sig av i olika sammanhang. Artiklarna ska ta upp goda exempel och förebilder. Syftet är att genom intressanta artiklar uppmuntra och stimulera forskare att ta ett aktivt ansvar inför sitt forskningsresultat. Vilka lärosäten, förutom Göteborgs universitet och Chalmers som kommer att ingå är inte fastställt. Insatsen förväntas komma igång i höst.

- Nyttiggörande och innovation stärker forskningen. Med LIV och POW kan vi ännu bättre synliggöra bredden i de möjligheter som finns för forskare att nyttiggöra sin forskning. En viktig uppgift för Innovationskontor Väst är att fånga upp goda erfarenheter och sprida dem, varför vi är speciellt glada över samarbetet med GU Holding och möjligheten att nyttja deras kompetens från MAGU, säger Lena Holmberg, innovationsrådgivare på Innovationskontor Väst.

För mer information: Isabel Fernandes, projektledare, isabel.fernandes@holding.gu.se eller 031-786 51 58, eller Lena Holmberg, projektansvarig, Innovationskontor Väst, lena.holmberg@chalmers.se eller 0702-19 21 86.

AV: Isabel Fernandes

• Läs gärna om vår saminvesterare CBC Group i vårt portföljbolag Smartser och om hur vi hittade varandra på Connect2Capital

[2016-02-03] Läs gärna om vår saminvesterare CBC Group i vårt portföljbolag Smartser och om hur vi hittade varandra på Connect2Capital.

• Alzinovas båda patent är nu godkända av EPO

[2016-02-05] Som tidigare rapporterats har den europeiska patentorganisationen EPO meddelat att Alzinovas båda patentfamiljer kommer att godkännas under förutsättning att ordalydelserna i patenten godkänns av Alzinova och att patentkraven översätts till franska och tyska. Alzinova kan nu meddela att detta har skett, och patenten erhöll sina formella godkännanden den 4:e november 2015 (patentfamilj ¿A¿CC¿) respektive den 29:e januari 2016 (patentfamilj ¿ALZ-201¿). Patenten har publicerats i ¿European Patent Bulletin¿, utgåvorna 2015/49 respektive 2016/09.

• Solcellskoll vann tävling för hållbara idéer

[2016-01-29] Solcellskollen med Erik Wallnér vann GU Ventures, Almi företagspartners och Ecocentrums tävling Pitcha din hållbara idé som gick av stapeln den 27 januari i Göteborg.

• GU Ventures invest in Kromnigon AB, a new biotech company providing whole solutions in multistaining

[2016-01-28] Simultaneous detection of multiple structures in biological samples using fluorescently labeled antibodies - multistaining - is a rapidly growing market in biological research and clinical diagnostics. GU Ventures has therefore made an investment in Kromnigon AB, that provide whole solutions in multistaining.

• GU Ventures portföljbolag Psilox får Bona Postulata-priset 2015

[2016-01-25] GU Ventures portföljbolag Psilox får Bona Postulata-priset 2015. Priset, som ska uppmuntra nyföretagare till att växa genom utbildningsdagar och nätverkande, delades ut för elfte gången i ordningen.

• PExA och AstraZeneca förlänger samarbetsavtal

[2016-01-07] GU Ventures portföljbolag PExA AB har åter förlängt det pågående samarbetet med AstraZeneca. Det gemensamma projektet syftar till att undersöka hur PExA:s teknologi för insamling av partiklar kan utnyttjas i AstraZenecas forsknings- och utvecklingsarbete inom sjukdomar i andningsvägarna.

• GU Ventures får fortsatt förtroende att driva Idébank på uppdrag av Regeringen

[2016-01-04] GU Ventures har beviljats 1 mkr i statligt stöd för att under 2016 driva Idébank vid Göteborgs universitet.

• Tävla och vinn med din hållbara idé!

[2015-12-22] GU Ventures tillsammans med Almi företagspartner och Ekocentrum håller i eventet Pitcha din idé som går av stapeln 27 januari 2016 på Ekocentrum i Göteborg. Fokus är på hållbara affärsidéer som löser dagens behov men samtidigt inte äventyrar kommande generationers behov. Ett extra pris kommer delas ut till en idé som kan bidra till en bättre integration.