CELLINK har ingått samarbetsavtal med MIT i USA

Nyhet: 2017-10-06

Ett av projekten syftar till att skapa en 3D-bioprintad hjärtklaff med fungerande mekaniska egenskaper genom användandet av elastiska polymerer och hydrogeler samt patientspecifika cellpopulationer. Målet är att kombinera CELLINKs teknologiplattform och MITs forskare för att producera en prototyp som i framtiden kan testas i en in vivo modell. Enbart i USA görs över 100 000 ventilbytesoperationer per år. Detta projekt kan ge en ny lösning där CELLINKs teknik skulle vara ett viktigt element för framgången för framtida hjärtklafstransplantationer.

Ett annat projekt handlar om det växande problemet med diabetes. I USA har 30 miljoner människor diabetes. En strategi för att hjälpa denna patientbas är att ersätta bukspottkörteln med modifierade autologa eller allogena insulinproducerande celler vilket skulle eliminera behovet av frekventa insulininjektioner. Svårigheten har varit att skapa implantat som överlever in vivo. I detta projekt kommer bioprinting att användas för att prova ett nytt tillvägagångssätt där hoppet är att få högre överlevnadsnivåer för celler samt högre insulinproduktion.

I projekten kommer CELLINK att vara teknikleverantör och leverantör av kompetens inom Bioprinting-tekniken. Forskningssamarbetet kommer förhoppningsvis att leda till verifierad teknik och framsteg inom respektive forskningsområde.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Erik Gatenholm, VD
E-post: eg@cellink.com

Gusten Danielsson, CFO
E-post: gd@cellink.com

• CELLINK genomför riktad nyemission av B-aktier om 30 MSEK till Handelsbanken Fonder

[2017-10-06] Styrelsen för CELLINK AB (publ) ("CELLINK" eller "Bolaget") har, med stöd av det bemyndigande styrelsen erhöll på Bolagets årsstämma den 29 september 2016, beslutat om en riktad nyemission till Handelsbanken Fonder om totalt 326 087 B-aktier.

• SeaTwirl släpper bokslutskommuniké

[2017-10-06] Styrelsen och verkställande direktören för SeaTwirl AB avger rapport för perioden 2016-09-01 - 2017-08-31.

• Hypocampus inleder samarbete med Sophiahemmet Högskola

[2017-10-06] Sophiahemmet Högskola har valt att samarbeta med Hypocampus för att göra årets skräddarsydda intensivutbildning för nyanlända läkare ännu bättre. För andra året i rad ges kursen med målet att underlätta för studenterna att klara kunskapsprovet för utomeuropeiska läkare. Studenterna kommer att använda Hypocampus plattform i sin utbildning.

• Cereno Scientific får godkännande för att starta klinisk studie med sin läkemedelskandidat CS1

[2017-10-06] Cereno Scientific (Aktietorget: ¿CRNO B¿) meddelar idag att företaget har fått godkännande av Läkemedelsverket och Etikprövningsnämnden i Uppsala för att starta en klinisk studie med läkemedelskandidaten CS1.

• Alzinova rapporterar EU finansierat SME instrument steg 1

[2017-10-06] Alzinova har nu slutfört och avrapporterat projektet ¿Novel Immunotherapeutic Vaccine for the treatment of Alzheimer¿s disease (IMMOVA)¿, för vilket bolaget erhöll finansiering genom Horizon 2020 SME instruments steg 1 med ¿ 50,000.

• PExA får order från Finland

[2017-10-06] PExA AB ("PExA") kan rapportera att bolaget erhållit en order från ett ledande barnsjukhus i Finland. Affären innebär att kunden hyr ett komplett system, PExA 2.0, under minst sex månader. Ordervärdet uppgår till cirka 120 000 kr.

• CELLINK har ingått samarbetsavtal med MIT i USA

[2017-10-06] CELLINK har ingått ett samarbetsavtal med professor Robert S. Langers laboratorium vid Massachusetts Institute of Technology i USA. Labbet är erkänt som det största biomedicinska laboratoriet i världen med över 100 forskare. Samarbetet är inledningsvis ett år, innefattande flera olika forskningsprojekt.

• CELLINK beviljas mönsterskydd

[2017-10-06] CELLINK har beviljats mönsterskydd för bolagets senaste produkt, BIO X. Mönsterskyddet även kallat designpatent är en komponent i bolagets IP-strategi för att skydda sina tillgångar.