CELLINK har ingått samarbetsavtal med MIT i USA

Nyhet: 2017-10-06

CELLINK har ingått ett samarbetsavtal med professor Robert S. Langers laboratorium vid Massachusetts Institute of Technology i USA. Labbet är erkänt som det största biomedicinska laboratoriet i världen med över 100 forskare. Samarbetet är inledningsvis ett år, innefattande flera olika forskningsprojekt.

Ett av projekten syftar till att skapa en 3D-bioprintad hjärtklaff med fungerande mekaniska egenskaper genom användandet av elastiska polymerer och hydrogeler samt patientspecifika cellpopulationer. Målet är att kombinera CELLINKs teknologiplattform och MITs forskare för att producera en prototyp som i framtiden kan testas i en in vivo modell. Enbart i USA görs över 100 000 ventilbytesoperationer per år. Detta projekt kan ge en ny lösning där CELLINKs teknik skulle vara ett viktigt element för framgången för framtida hjärtklafstransplantationer.

Ett annat projekt handlar om det växande problemet med diabetes. I USA har 30 miljoner människor diabetes. En strategi för att hjälpa denna patientbas är att ersätta bukspottkörteln med modifierade autologa eller allogena insulinproducerande celler vilket skulle eliminera behovet av frekventa insulininjektioner. Svårigheten har varit att skapa implantat som överlever in vivo. I detta projekt kommer bioprinting att användas för att prova ett nytt tillvägagångssätt där hoppet är att få högre överlevnadsnivåer för celler samt högre insulinproduktion.

I projekten kommer CELLINK att vara teknikleverantör och leverantör av kompetens inom Bioprinting-tekniken. Forskningssamarbetet kommer förhoppningsvis att leda till verifierad teknik och framsteg inom respektive forskningsområde.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Erik Gatenholm, VD
E-post: eg@cellink.com