Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

BIO-X-projekt i Västra Götalandsregionen utvalda

Nyhet: 2013-01-22

I våras efterlyste GöteborgBIO forskningsprojekt som möter behov inom det kardiovaskulära och metabola sjukdomsområdet. Nu har tre projekt valts ut för stöd att vidareutveckla sina upptäckter. Öka patientens livskvalitet och minska samhällskostnaden är gemensamma nämnare för lösningarna som kan innebära väsentliga förbättringar inom vård och behandling. BIO-X-programmet bidrar med en strukturerad process och finansiering.

Utlysningen inom det kardiovaskulära och metabola sjukdomsområdet genererade ett stort intresse från forskare i regionen. Av inkomna projektförslag har nu tre valts ut för BIO-X via en urvalsprocess som har genomförts med experter från klinik, industri och akademisk forskning (Advisory Board).

De utvalda projekten är:

Unraveling stent vars mål är att ta fram en ny, unik stentbehandling för kardiovaskulär sjukdom. Professor Erney Mattsson, St. Olavs sjukhus, Trondheim, i samarbete med forskare på Chalmers tekniska högskola och Göteborgs universitet tilldelas BIO-X för att kunna genomföra en verifierande in vivo-studie. Projektet har bedömts som ett mycket viktigt projekt med stor potential att påverka framtida behandling inom framförallt hjärt-kärlområdet men också inom andra områden.

PressCise vars mål är att utveckla ett nytt bandage med unika egenskaper för behandling och omvårdnad på klinik samt egenvård, bl.a. vid åderbråcksbehandling. Professor Torbjörn Lundh, Chalmers och Göteborgs universitet, tilldelas BIO-X främst för att kunna verifiera teknologin och genomföra kliniska studier. Tekniken har utvecklats via ett samarbete med Textilhögskolan och SmartTextiles i Borås. Projektet har bedömts som ett mycket intressant projekt som kan göra stor klinisk nytta inom många olika vårdområden.

Tissue-engineered vascular grafts for vascular replacement therapy vars mål är att utveckla teknik för att framställa nya, transplanterbara blodkärl med hjälp av stamcellsteknologi. Professor Suchitra Holgersson, Göteborgs universitet, tilldelas BIO-X främst för att kunna vidareutveckla tekniken inför kliniska studier. Projektet har bedömts som ett mycket intressant projekt med unik teknologi inom regenerativ medicin.

- BIO-X i Västra Götalandsregionen möjliggörs genom ett nära samarbete med Uppsala BIO som har utvecklat processen. Det är fantastiskt spännande för oss att prova BIO-X-processen och vi har lärt oss mycket genom att följa diskussionerna i Advisory Board som har bred kompetens, säger Björn Ericsson, ordförande och processledare för GöteborgBIO.

BIO-X är en strukturerad process för öppen innovation. Utvalda projekt får kontinuerligt stöd i olika frågor, inklusive projektplanering och industrikontakter, för att på bästa sätt styra mot målet. Därutöver bidrar GöteborgBIO till projektets finansiering. Målet är att man ska bevisa att produktkonceptet håller i praktiken, så att det kan fortsätta utvecklas på kommersiella villkor i ett företag.

För ytterligare information, v g kontakta
Björn Ericsson, ordförande och processledare för GöteborgBIO, telefon 070-688 90 59 eller e-post bjorn.ericsson@goteborgbio.se Läs mer om BIO-X på www.goteborgbio.se

 

AV: Isabel Fernandes

Nyheter

 • PExA har 5 abstracts godkända inför världens största lungkongress

  [2017-08-30] PExA AB (¿PEXA¿) meddelar att fem abstracts baserade på PExAs metod har godkänts för muntlig presentation på ERS 2017 i Milano den 9-13 september 2017. Vid olika sessioner kommer forskare från Göteborgs Universitet, Umeå Universitet och AstraZeneca presentera nya resultat där PExAs metod att samla material från de små luftvägarna har använts.

 • Alzinova slutför framgångsrikt projekt inför det finala prekliniska programmet och beviljas patent i Kanada

  [2017-08-22] Alzinova har slutfört en framgångsrik farmakologisk studie av ALZ-101-vaccinet i en djurmodell. Studien utvärderade olika doseringsintervall och typen av immunrespons som genererades.

 • PExA: Bolaget får order på PExA 2.0

  [2017-08-15] PExA AB ("PExA"), meddelar att Thoraxkliniken vid Skånes universitetssjukhus i Lund beställer sitt andra produktsystem, PExA 2.0. Det första levererades i början av 2017. Ordervärdet på det nya systemet uppgår till ca 335 000 kr och leverans ska enligt plan ske under tredje kvartalet 2017.

 • Nya publikationer med CELLINKs teknologier

  [2017-08-15] CELLINKs produkter har nyligen presenterats i flera nya publikationer av kunder och samarbetspartners. Publikationerna visar de fortsatta framstegen inom Bioprintning, samt hur CELLINKs produktsortiment hjälper till att påskynda forskning inom området.

 • Sixera tar in 10 mkr och investerarna köper flera delägares aktier

  [2017-08-10] Sixera Pharma AB (¿Sixera¿), som utvecklar en ny medicinering mot Nethertons syndrom ¿ en mycket ovanlig hudsjukdom hos barn, har just tagit in 10 mkr. Investerarna, som är välrenommerade inom läkemedelsbranschen, har även en option om att investera ytterligare 25 mkr. Investerarna har även köpt flera delägares aktier, bl.a. 2/3-delar av GU Ventures aktiepost.

 • Alzinova om erhållen H2020 finansiering och tilldelad coach

  [2017-08-10] Alzinova har påbörjat projektet ¿Novel Immunotherapeutic Vaccine for the treatment of Alzheimer¿s disease (IMMOVA)¿, för vilket bolaget erhöll finansiering genom EU:s Horizon 2020 SME instruments, steg 1. Europeiska kommissionen erbjuder, förutom bidraget, också en coach till projektet, som är Carol Routledge.

 • Seatwirl: bolaget söker affärsutvecklare och utvecklingsingenjör

  [2017-08-03] SeaTwirl AB utvecklar en ny typ av flytande vindkraftverk som är robust, enkelt och kostnadseffektivt. Bolaget är i en expansiv fas och söker därför en affärsutvecklare och en utvecklingsingenjör.

 • Seatwirl: firar två år i drift - grattis SEATWIRL S1!

  [2017-08-01] Den 22 Juli 2017 firade Seatwirl att SEATWIRL S1 varit i drift i två år. GU Ventures gratulerar bolaget till denna bedrift!

Fler nyheter

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2015-02-06
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?