Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

BIO-X-projekt i Västra Götalandsregionen utvalda

Nyhet: 2013-01-22

I våras efterlyste GöteborgBIO forskningsprojekt som möter behov inom det kardiovaskulära och metabola sjukdomsområdet. Nu har tre projekt valts ut för stöd att vidareutveckla sina upptäckter. Öka patientens livskvalitet och minska samhällskostnaden är gemensamma nämnare för lösningarna som kan innebära väsentliga förbättringar inom vård och behandling. BIO-X-programmet bidrar med en strukturerad process och finansiering.

Utlysningen inom det kardiovaskulära och metabola sjukdomsområdet genererade ett stort intresse från forskare i regionen. Av inkomna projektförslag har nu tre valts ut för BIO-X via en urvalsprocess som har genomförts med experter från klinik, industri och akademisk forskning (Advisory Board).

De utvalda projekten är:

Unraveling stent vars mål är att ta fram en ny, unik stentbehandling för kardiovaskulär sjukdom. Professor Erney Mattsson, St. Olavs sjukhus, Trondheim, i samarbete med forskare på Chalmers tekniska högskola och Göteborgs universitet tilldelas BIO-X för att kunna genomföra en verifierande in vivo-studie. Projektet har bedömts som ett mycket viktigt projekt med stor potential att påverka framtida behandling inom framförallt hjärt-kärlområdet men också inom andra områden.

PressCise vars mål är att utveckla ett nytt bandage med unika egenskaper för behandling och omvårdnad på klinik samt egenvård, bl.a. vid åderbråcksbehandling. Professor Torbjörn Lundh, Chalmers och Göteborgs universitet, tilldelas BIO-X främst för att kunna verifiera teknologin och genomföra kliniska studier. Tekniken har utvecklats via ett samarbete med Textilhögskolan och SmartTextiles i Borås. Projektet har bedömts som ett mycket intressant projekt som kan göra stor klinisk nytta inom många olika vårdområden.

Tissue-engineered vascular grafts for vascular replacement therapy vars mål är att utveckla teknik för att framställa nya, transplanterbara blodkärl med hjälp av stamcellsteknologi. Professor Suchitra Holgersson, Göteborgs universitet, tilldelas BIO-X främst för att kunna vidareutveckla tekniken inför kliniska studier. Projektet har bedömts som ett mycket intressant projekt med unik teknologi inom regenerativ medicin.

- BIO-X i Västra Götalandsregionen möjliggörs genom ett nära samarbete med Uppsala BIO som har utvecklat processen. Det är fantastiskt spännande för oss att prova BIO-X-processen och vi har lärt oss mycket genom att följa diskussionerna i Advisory Board som har bred kompetens, säger Björn Ericsson, ordförande och processledare för GöteborgBIO.

BIO-X är en strukturerad process för öppen innovation. Utvalda projekt får kontinuerligt stöd i olika frågor, inklusive projektplanering och industrikontakter, för att på bästa sätt styra mot målet. Därutöver bidrar GöteborgBIO till projektets finansiering. Målet är att man ska bevisa att produktkonceptet håller i praktiken, så att det kan fortsätta utvecklas på kommersiella villkor i ett företag.

För ytterligare information, v g kontakta
Björn Ericsson, ordförande och processledare för GöteborgBIO, telefon 070-688 90 59 eller e-post bjorn.ericsson@goteborgbio.se Läs mer om BIO-X på www.goteborgbio.se

 

AV: Isabel Fernandes

Nyheter

 • GU Ventures projekt STAR tävlar i European Enterprise Promotion Awards

  [2017-06-27] GU Ventures projekt STAR, som handlar om att identifiera och utveckla sociala innovationer, har blivit nominerat som ett av två EU projekt från Sverige att tävla i European Enterprise Promation Awards.

 • Cereno Scientific dubblar bidrag för utvecklingen av CS1

  [2017-06-20] Cereno Scientific (Aktietorget: "CRNO B") meddelar att bolaget har blivit beviljat ytterligare ett bidrag om 700 000 SEK - denna gång av Västra Götalandsregionen (VGR). Detta fördubblar beviljat bidrag av VINNOVA, Sveriges innovationsmyndighet, inom ramen för "Swelife och MedTech4Health - Projekt för bättre hälsa" för utveckling av Cereno Scientifics läkemedelskandidat CS1.

 • Konsortium förvärvar del av GU Ventures aktiepost i PExA

  [2017-06-14] PExA AB ("PEXA") meddelar härmed att ett konsortium bestående av befintliga delägare, inkluderat styrelseledamöter och ledning, har utökat sitt ägande i PExA genom att förvärva en tredjedel av GU Ventures aktiepost. Transaktionen omfattar totalt 310 801 aktier, varav 14 000 A-aktier och 296 801 B-aktier, motsvarande ca 3% av kapitalet och av rösterna.

 • CELLINK tar emot ordrar av produkter i samband med expansion

  [2017-06-09] CELLINK tar emot förskottsordrar om 1 MSEK i samband med tecknande av distributionsavtal på den tyska och kinesiska marknaden. Avtalen omfattar distribution av bolagets produkter i delar av Europa samt Kina. De första orderna omfattande 1 MSEK kommer att levereras under bolagets 4:e kvartal, avtalen löper tillsvidare.

 • Erik Gatenholm och Hector Martinez från Cellink är nominerade till riksfinalen i uppfinnarpriset Skapa - Nu väntar Stockholmsfinal!

  [2017-06-09] Almi Väst meddelar att Erik Gatenholm och Hector Martinez från Cellink är vinnare av länsfinalen i SKAPA. Det är Sveriges största innovationsspris och är instiftat till Alfred Nobels minne. Den 7 juni kl 14 på residenset i Göteborg tog de emot priset av landshövdingen. Därmed är de också nominerade att representera Västra Götaland i riksfinalen i Stockholm.

 • Stena RoRo selects Selektope® for extensive newbuild program

  [2017-06-08] Stena has signed a contract to coat the hulls of four newbuild RoPax ferries with paint that incorporates the bio-repellent antifouling ingredient Selektope®.

 • Alzinova och forskare vid GU tilldelas ­SWElife-finansiering på 1 miljon kronor

  [2017-06-02] ¿Forskningsbolaget Alzinova och hjärnforskaren Petronella Kettunen vid Göteborgs universitet, GU, tilldelas ­finansiering inom programmet "Projekt för bättre hälsa" som utlysts av SWElife och Medtech4Health.

 • Alzinova: professor Jan Holmgren har tilldelats Sabin Gold Medal!

  [2017-06-02] Professor Jan Holmgren har tilldelats Sabin Gold Medal, som brukar kallas vaccinforskningens eget nobelpris. Priset får han för sin banbrytande forskning om orala vacciner och slemhinneimmunitet, samt för sin ledande roll i upptäckten av världens första effektiva orala koleravaccin.

Fler nyheter

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2015-02-06
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?